Bladen

Jaren oude hoax gaat voor zoveelste keer viraal

23-07-2013 16:25

De politie waarschuwt mensen voor nepmails met waarschuwingen voor sleutelhangers. Sinds een tijd gaan er verhalen rond dat criminelen gratis sleutelhangers aan mensen geven. In de hangers zou een chip zitten waarmee de kwaadwillenden mensen opsporen. Dat bericht klopt helemaal niet, aldus de politie.

De hangertjes zouden volgens het verhaal worden uitgedeeld bij tankstations en bedoeld zijn voor in de auto. Met de chip in de hangers zouden criminelen mensen kunnen volgen en dus zien wanneer ze niet thuis zijn om zo het huis leeg te roven

Toen de hoax in september voor het eerst opdook, en viraal ging op Facebook, kreeg de politie veel telefoontjes van mensen die ongerust waren of er meer van wilden weten.

De mailberichten lijken namelijk echt omdat ze ondertekend zijn door de politie of door de rechtbank in Den Bosch. Het betreft echter onzin.

De herkomst van het bericht is onduidelijk maar het duikt al jaren regelmatig in diverse soorten op in de social media.

Dan weer is het een niet ondertekend emailbericht van een zogenaamd slachtoffer, dan weer is het een “door de politie ondertekend” document.

Waarom mensen telkens in deze hoax trappen en niet zelf de logische conclusie trekken dat dit soort dingen waarschijnlijk niet waar zijn want volstrekt onlogisch is onbekend.

De politie roept mensen op om het bericht niet verder te verspreiden via e-mail/twitter/Facebook.

BuzzO/Anp