Wielrennen

Jeroen Blijlevens gebruikte doping tijdens Tour de France

24-07-2013 12:52

In Frankrijk is een lijst gepubliceerd met wielrenners die tijdens de Tour de France van 1998 en 1999 betrapt zouden zijn op het gebruik van doping. Onder de renners zitten topsprinters als Erik Zabel en Mario Cipollini, tijdrijder Abraham Olano en klassementsrenner Jan Ullrich. Ook de Nederlandse sprinter Jeroen Blijlevens staat op de lijst. Dat blijkt uit een rapport van de Franse senaatcommissie.

Opmerkelijk is ook dat de Franse senaatscommissie expliciet vermeldt dat niet alleen in het wielrennen veel doping werd gebruikt, maar in veel andere sporten.

Blijlevens verdient ontslag?

Jeroen Blijlevens is momenteel ploegleider bij Belkin. In de KNWU-enûete van afgelopen voorjaar gaf Blijlevens aan geen doping te hebben gebruikt. Onderdeel van die verklaring is dat wanneer blijkt dat de verklaring onjuist is ingevuld, er ontslag op staande voet volgt en er geen terugkeer mogelijk is in de wielersport.

Doel senaatcommissie

De senaatcommissie had als doel om te onderzoeken of Frankrijk voldoende heeft gedaan in de strijd tegen doping. Vandaag dat oude bloedmonsters met nieuwe middelen zijn getest. De commissie benadrukt geen rechter of politie te zijn.

De lijst

De renners op de lijst zijn: Tafi, Zabel, Hamburger, Jalabert, Serrano, Heppner, Blijlevens,Minali, Cipollini, Sacchi, Mazzoleni, Durand, Olano, Desbiens, Pantani, Beltran, Ullrich, Livingston.

Jeroen Blijlevens was niet bereikbaar voor commentaar.
 Dit bericht wordt aangevuld.