Renate Verhoofstad: ‘Vlak RKC niet uit, wij redden ons wel’

24-07-2013 13:06

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor een nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt met 18 bekende supporters vooruit. Vandaag aflevering 10 met sportschrijfster en Italiaans voetbalkenner Renate Verhoofstad, supporter van RKC.

Vraag Renate Verhoofstad naar haar liefde voor RKC en de geboren Waalwijkster verplettert u met verhalen. Bijvoorbeeld over haar voetbalgekke oma, tantes en nichtjes die alle uitslagen van RKC als parate kennis bij zich droegen. Of over de romantiek van het calimerosyndroom waar RKC mee is gezegend. Verhoofstad kocht vroeger liever een voetbalkaartje dan lippenstift en als ze niet in het stadion – op steenworp afstand van huis – zat, luisterde ze door open ramen naar het meelevende publiek, of stond ze op het zadel van haar fiets om stiekem over het stadionhek naar de wedstrijd te kijken.

Wat verwacht je van jouw club dit seizoen?

“Ik denk niet dat we zullen degraderen, al heb ik begrepen dat we regelmatig als degradatiekandidaat zijn genoemd. Dan haal ik graag even het WK 2006 aan: Italië werd vooraf compleet afgeschreven na het omkoopschandaal, maar hoe harder ze werden uitgelachen, hoe beter ze presteerden. Ik maak me niet zo veel zorgen. Bij RKC ligt de druk niet zo hoog, de pleuris breekt niet snel uit en het is er plezierig werken. Tegen die achtergrond kunnen spelers goed presteren. Vlak RKC niet uit, wij redden ons wel.”

Welke speler van RKC moeten we dit seizoen in de gaten houden?

“Nou, we hebben natuurlijk Romeo Castelen en Dennis Rommendahl aangetrokken, maar ik ben voornamelijk nieuwsgierig naar Jean-David Beauguel, een jonge Fransman. Ik weet niets van die gozer, maar dat is het juist. Bij RKC weet je niet wat je van de onbekende nieuweling kunt verwachten, maar hoofdscout Janus van Gelder tovert al jaren goede spelers onder de stenen vandaan. Volgens mij is Van Gelder de beste scout uit de regio, dus let vooral op Jean-David Beauguel.”

Wanneer is het seizoen geslaagd?

“We moeten natuurlijk niet degraderen, maar verder ben ik snel tevreden. Het zou hartstikke leuk zijn als we – net als vorig seizoen – zomaar even in het linker rijtje kunnen blijven hangen en dan is het ook helemaal niet erg als we vervolgens vijf keer op rij verliezen. De kers op de taart zou winst op één van de drie topclubs zijn, voor eigen publiek. Welke club? Het liefst PSV; het is het leukst om de grote broer uit de buurt te kielhalen.”

Wie wordt kampioen?

“Ik hoop Feyenoord. Het wordt wel lastig om de prestaties van afgelopen seizoenen te evenaren, laat staan te verbeteren, maar ze hebben veel talentvolle spelers die allemaal weer een jaartje verder zijn en er is geen basisspeler vertrokken.”

“Bij Ajax valt me de afgelopen seizoenen de Italiaanse mentaliteit op. Niet qua spel, maar meer qua zakelijkheid van de overwinning. Als ze op achterstand komen, vechten ze zich terug en ze staan er als het moet. Dat is erg knap, maar ik heb toch een voorkeur voor Feyenoord. Beelden van bijvoorbeeld een jonge Boëtius in een kolkende Kuip blijven me bij, terwijl ik me van Ajax niet direct spectaculaire fragmenten kan herinneren.”

En PSV?

Lacht en zegt streng: “Daar moeten ze niet lullen, maar poetsen. Het wordt tijd dat ze in Eindhoven opleven naar de verwachtingen die de fans hebben.”

Wie degradeert direct?

“Lastige vraag. Ik kan het niet aantonen met harde cijfers, maar ik heb het idee dat promovendi het eerste jaar in de Eredivisie toch vaak overleven. Ze doen er alles aan om zich minstens één jaar te handhaven, daarom zeg ik dat SC Cambuur en Go Ahead in ieder geval niet direct degraderen. Ik denk eerder aan PEC Zwolle, een club waar je het niet direct van verwacht.”

Wie wordt de topscorer?

“Pellè, al zal het ook voor hem lastig worden om de prestaties van afgelopen seizoen te evenaren. Maar ik zou niet weten wie het anders moet worden.”

“In Italië is Pellè trouwens niet meer dan een voetnoot in de krant. Als hij gescoord heeft verschijnt er wel een kort berichtje, maar ze zijn niet zo met hem bezig. Dat komt omdat de Nederlandse competitie toch laag wordt ingeschaald. Al moet ik wel zeggen dat Pellè onlangs tijdens een persconferentie van het Italiaanse elftal werd besproken door bondscoach Prandelli. Hij zal zijn verrichtingen natuurlijk wel volgen, maar het is niet waarschijnlijk dat de spits van Feyenoord bij de selectie voor het WK 2014 zit.”

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?

“Bij RKC ontslaan ze niet zomaar een trainer, dus Erwin Koeman blijft voorlopig lekker zitten. Ik denk Erwin van de Looi, de trainer van FC Groningen. Volgens mij is het lastig werken daar, het volk gaat snel morren als de prestaties achterwege blijven. Pieter Huistra was snel weg, Robert Maaskant was snel weg; ik ben benieuwd of Van de Looi het lang volhoudt.”

Wie wordt komend seizoen de beste speler van de Eredivisie?

“Adam Maher. Ik hoop dat hij bij PSV het wapperende in zijn spel nog verder kan ontwikkelen. Hij is het type voetballer waar je voor naar het stadion gaat en daarbij is hij serieus met zijn werk bezig. Hij kiest voor een rustige weg naar de Europese top en ik denk dat hij in de toekomst de stap naar dat niveau kan maken.”

Welke club wint de KNVB Beker?

“De finale wordt gespeeld tussen SC Heerenveen en Kozakken Boys. Of het wordt SC Heerenveen tegen PSV. En dan wint PSV, zodat ze volgend jaar tijdens hun 101-jarige bestaan alsnog een feestje kunnen vieren. Dat is de grote buurtbroeder natuurlijk van harte gegund.”

Morgen in deze rubriek: Jeroen Veldmate, speler van Hercacles Almelo