Voetbal

Jeroen Veldmate: ‘Heracles Almelo moet wat stabieler spelen’

25-07-2013 13:03

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor een nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt vooruit. Vandaag aflevering tien met Jeroen Veldmate, speler van Heracles Almelo.

Vandaag geen supporter, maar een speler aan het woord. Jeroen Veldmate werd vorig seizoen als aanvoerder van Sparta Rotterdam getransfereerd naar Heracles Almelo en niks leek een doorbraak in de Eredivisie in de weg te staan. Het liep even anders. “Wanneer je elke dag weer wordt teleurgesteld, dan doet dat wel wat met je.”

Wat verwacht jij van dit seizoen?
“Heracles Almelo moet wat stabieler spelen dan vorig seizoen. Er was natuurlijk veel spektakel, zowel qua goals voor als goals tegen. We willen nog altijd aanvallend voetbal spelen en het publiek vermaken, maar defensief moet het degelijker zijn dan vorig jaar. Zo gaan we bijvoorbeeld weer met vier verdedigers spelen.
Voor mijzelf hoop ik fit te blijven, een basisspeler te zijn en de hoge verwachtingen eindelijk te kunnen waarmaken. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.”

Daar zeg je wat. Vorig jaar was nou niet bepaald jouw jaar.
“Nee dat kun je wel zeggen. Ik kwam hier na een goed jaar bij Sparta waar ik direct aanvoerder werd. Van der Linden was vertrokken bij Heracles, de club betaalde best een fors bedrag voor een speler uit de Jupiler League– zo rond de twee ton – en ik kreeg rugnummer vier. Er is nooit door de clubleiding gezegd dat ik gehaald was als basisspeler, maar er sprak wel erg veel vertrouwen uit. De eerste twee competitiewedstrijden speelde ik, maar toen raakte ik geblesseerd aan mijn hiel en heb ik ruim zeven maanden niet kunnen voetballen. Het bleek een blessure die lastig te bestrijden was. Ik heb verschillende methodes geprobeerd, maar van niks was medisch bewezen dat het zou helpen. Het was afwachten. Wanneer je elke dag uit bed stapt met vraagtekens hoe het geneest en je wordt elke dag weer teleurgesteld, dan doet dat wel wat met je. Bij Sparta ging alles voorspoedig en woonde ik samen met mijn broer Mark (destijds ook speler van Sparta, red.), en nu was het waardeloos en zat ik alleen in Almelo. Maar daar leer je ook weer van. ”

Na het goede seizoen bij Sparta had je ervoor kunnen kiezen om weer naar het voor jou vertrouwde Noorden terug te gaan. Waarom koos je voor Heracles?
“FC Groningen en SC Heerenveen toonden interesse. Bij Heerenveen heb ik één gesprek gehad, maar zij wilden niet de transfersom betalen die Sparta voor mij verlangde. Ook FC Groningen wou mij inderdaad terug en daar heb ik wel even over na moeten denken. Ik heb daar in de jeugdopleiding gespeeld en kom uit de stad. Het leek me beter om écht helemaal opnieuw te beginnen bij een nieuwe club en in een nieuwe omgeving. Ik wil laten zien dat ik prima mijn eigen pad kan bewandelen. ”

Hoe is het nu met je?
“Ik merk dat ik nog wel wat stapjes te maken heb, zowel fysiek als in mijn hoofd. Ik kan het me niet veroorloven om nog een seizoen niet te spelen en heb zin om ook in de Eredivisie te laten zien wat ik kan. Ik moet er zelf voor gaan zorgen dat ik dit seizoen basisspeler ben, met minder neem ik geen genoegen.”

Welke collega van Heracles moeten we dit seizoen zeker in de gaten houden?
“Lerin Duarte, al wordt hij regelmatig met een transfer in verband gebracht. Ik verwacht dat clubs pas concreet worden als ze zelf spelers verkopen, het blijft spannend tot de laatste dag van de transferwindow of hij blijft of niet. Zowel voor hem als voor Heracles. Hij is wel écht goed, hij heeft het hier goed gedaan en is klaar voor de stap naar een topclub.”

Wanneer is het seizoen geslaagd?
“We hebben met elkaar nog geen doelstelling uitgesproken. Dat is toch voor een groot deel afhankelijk van de transfers die zowel bij ons als bij de concurrenten nog gaan plaatsvinden. Er zijn veel spelers vertrokken bij ons, maar ik hoor elk jaar dat het lastig wordt voor Heracles. De mensen hier blijken telkens weer creatief te kunnen zijn door spelers te huren of goed te scouten in de Jupiler League. Zelf vind ik dat er nog een centrumspits bij moet komen, iemand die gemakkelijk een doelpunt maakt.”

Wie wordt kampioen?
“Ajax. De afgelopen jaren zag je dat ze met een flink gewijzigd team aan de competitie begonnen en aan elkaar moesten wennen. Zij kunnen nu voortborduren op de tweede seizoenshelft van vorig seizoen. De automatismen zijn er nog. Als ze de boel bij elkaar houden moeten ze kampioen worden.”

En wie degradeert direct?
“Go Ahead Eagles. Ik schat Cambuur Leeuwarden net iets hoger in, ook omdat zij kampioen zijn geworden vorig seizoen. Vergelijk het met PEC Zwolle en WillemII vorig seizoen. Ik denk dat Go Ahead zich op een goede manier gaat presenteren en leuk voetbal speelt, maar dat dat uiteindelijk niet genoeg is om te handhaven.”

Wie wordt de topscorer?
“Sigthorsson. Dit wordt zijn jaar.”

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?
Denkt lang na. “Dit is een gokje hoor. Alex Pastoor? NEC is vorig seizoen niet goed geëindigd en nemen die nasmaak mee naar dit seizoen.”

Wie wordt komend seizoen de beste speler van de Eredivisie?
“Eriksen, als hij blijft natuurlijk.”

Welke club wint de KNVB Beker?
“Ajax wint van Feyenoord.”

Morgen in deze rubriek: Marcel van Roosmalen, supporter van Vitesse