Politiek

SP wil opheldering over AIVD-onderzoek naar politicus

26-07-2013 11:54

De geheime dienst AIVD heeft tot twee maal toe onderzoek gedaan naar een politicus met telefoontaps en die daar achteraf ten onrechte niet van op de hoogte gesteld. Dat staat in een rapport van de toezichthouder voor de inlichtingendiensten CTIVD. SP-Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering.

De Commissie constateert in haar rapport dat de AIVD onderzoeken naar politici stilhoudt

omdat anders impliciet naar buiten zou worden gebracht dat de AIVD leden van politieke partijen tapt

Van Raak wil nu van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) weten waarom het geheim moet blijven dat de AIVD politici afluistert. Ook wil de SP’er weten wie besloten heeft dat die richtlijn gevolgd moet worden.

Dit is de omgekeerde wereld

Van Raak: “In een democratie controleren volksvertegenwoordigers de regering en niet andersom. Als de AIVD politici afluistert, moet de Tweede Kamer daarover worden geïnformeerd. Het lijkt er nu op dat de regering dat niet durft. Dit is de omgekeerde wereld. Als de minister verwacht dat het optreden van de geheime dienst politiek gevoelig ligt, moet hij dat juist melden. Dat is de basis van onze parlementaire democratie.”

Wat voor politicus?

Uit het rapport blijkt dat de AIVD een ‘een voormalig lid van een vertegenwoordigend orgaan van een politieke partij’ heeft gevolgd. Van Raak wil weten of het om een Kamerlid gaat of een politicus uit de Provinciale Staten of gemeenteraad. Ook wil hij weten in welke periode de politicus in de gaten is gehouden.

Uit het rapport blijkt ook dat de AIVD een persoon ‘gelieerd aan de Nederlandse afdeling van een buitenlandse politieke partij’ heeft onderworpen aan een onderzoek, zonder dat diegene daar ooit iets over hoorde. Dat zou ‘de betrekkingen met het desbetreffende land ernstig schaden’.