Voetbal

Geen Belgische scheidsrechters meer in Eredivisie

29-07-2013 10:54

De KNVB zet vanaf komend seizoen Belgische scheidsrechters in het betaald voetbal alleen nog in bij wedstrijden in de Jupiler League. Dat heeft de Nederlandse voetbalbond maandag bekendgemaakt tijdens een perspresentatie over de arbitrage in Zeist.

Sinds 2004

De Belgische arbiters waren sinds 2004 actief in de eredivisie, terwijl hun Nederlandse collega’s ook wedstrijden floten in de hoogste Belgische klasse. De uitwisseling wordt vanaf komend seizoen afgeroomd. Dat betekent ook dat Nederlandse scheidsrechters alleen nog een aantal duels zullen fluiten in de Belgische tweede klasse. In beide competities gaat het om 12 wedstrijden.

De KNVB zet vooral in op de opleiding van scheidsrechters. ,,We gaan terug naar de kern van de uitwisseling met BelgiĆ«. We laten jonge, talentvolle scheidsrechters ervaring opdoen in een internationale competitie met een andere cultuur, clubs en trainers. Dat is goed voor hun ontwikkeling”, aldus manager competitiezaken Gijs de Jong. Arbiters kunnen op die manier op een lager niveau beginnen, om vervolgens eventueel naar de hoogste divisie in eigen land door te groeien

Drie penaltys in acht minuten

Meest opvallende wedstrijd van een Belgische scheidsrechter in Nederland was ongetwijfeld Heracles – ADO Den Haag in 2012. Arbiter Dierick kende in acht minuten maar liefst drie penalty’s toe.

ANP/TPO