Buitenland

Paus: ‘Wie ben ik om homo’s te veroordelen?’

29-07-2013 13:40

Paus Franciscus vindt zichzelf niet de aangewezen man om homo’s te veroordelen, zo meldt de BBC. De Paus deed zijn uitspraak tegenover journalisten in het vliegtuig op de terugreis vanuit Brazilië. De opmerking moet gezien worden in de context van ‘volgelingen die ook op zoek zijn’ naar (hun geloof in) God. Letterlijk zou de Paus hebben opgemerkt: “If a person is gay and seeks God and has good will, who am I to judge him?”. Homoseksualiteit in de praktijk brengen (seks hebben) is volgens hem wel een zonde, maar het feit dat iemand homo is niet.

Paus Benedictus XVI

De vorige Paus, Benedictus XVI, verklaarde vorig jaar nog dat het homohuwelijk ‘ontwrichtend’ is.

There is also a need to acknowledge and promote the natural structure of marriage as the union of a man and a woman in the face of attempts to makeit juridically equivalent to radically different types of union; such attempts actually harm and help to destabilize marriage.

Hoewel de uitspraak van Paus Franciscus hier niet direct tegenin gaat is een dergelijke openbare uitspraak relatief progressief te noemen. Volgens Franciscus is de “homo-lobby” overigens wel een probleem; hij veroordeelt niet de geaardheid, maar om de lobby er omheen. De homo-lobby is volgens de Paus, net als politieke lobbies, de vrijmetselaars-lobby en de verschillende lobbies van “greedy people”, een probleem waar we ons meer zorgen om moeten maken dan mensen met een homoseksuele geaardheid.