Binnenland

Verstandelijk gehandicapten bron van overlast in woonwijken

29-07-2013 09:29

Sinds verstandelijk gehandicapten worden gehuisvest in kleinschalige centra die zijn gevestigd in woonwijken, is het aantal meldingen van overlast enorm toegenomen. Op zeker zes plaatsen in Nederland heeft de overlast van de gehandicapten geleid tot conflicten. Dit meldt de Volkskrant.

Sommige buurtbewoners liggen nachten wakker omdat ze niet kunnen slapen van ‘geschreeuw dat door merg en been gaat’.

In enkele gevallen bleken er veel zwaardere gehandicapten in het zorgcentrum te worden geplaatst dan aan de buurtbewoners was beloofd.

Inmiddels heeft een inwoner van Heerlen een schadeprocedure gewonnen tegen de gemeente die een gehandicaptenzorginstelling in strijd met het bestemmingsplan toestemming gaf midden in Hoensbroek zorgwoningen te bouwen.

Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat sommige zorginstellingen er alles aan doen de gevallen van overlast in de doofpot te stoppen.

Zo werd een klagende buurtbewoner in Hoensbroek een som geld aangeboden door zorgstichting Pergamijn als hij voortaan zichzelf zou censureren en zich nooit meer negatief zou uitlaten over de overlast.

Voor veel mensen die overlast ervaren door ernstig verstandelijk gehandicapten is het moeilijk openlijk te klagen. Men krijgt al snel te horen intolerant te zijn. “Je zult zelf maar zo’n kind hebben”, is dan de reactie.

De gedachte achter het plaatsen van verstandelijk gehandicapten in woonwijken is dat ze daardoor makkelijker in de maatschappij integreren.

Maar inmiddels hebben onderzoeken uitgewezen dat vooral zware verstandelijk gehandicapten weinig baat hebben bij het leven in een woonwijk. Zij zouden beter af zijn bij het wonen op een (groot) instellingsterrein.