Welcome to the Village: dag drie

29-07-2013 10:30

Typerend voor de derde en tevens laatste dag van bijna ieder driedaags festival: op dag drie zit iedereen een beetje doorheen. Er hangt een rustige sfeer op het terrein en het lijkt alsof men heeft besloten maar iets later te komen om de kater van de wilde feestjes op de camping er uit te slapen. Het weer wordt in ieder geval beter dan de afgelopen twee dagen, dus dat zit sowieso al mee. Desalniettemin heeft ThePostOnline er zin in: Welcome to the Village dag drie.

Town of Saints – 13.00 (Bontebok)

Kavita: Deze driekoppige Groningse band bijt vandaagg de spits af, en dat terwijl zij gisteren nog in Hongarije stonden – ondanks dat zijn ze er helemaal klaar voor. Het veld is nog nagenoeg leeg als de eerste akkoorden gespeeld worden en het publiek een beetje glazig voor zich uit staat te kijken. De band gaat misschien iets te snel van start, maar na een paar nummers komt de inmiddels nieuwe, geïnteresseerde lading publiek helemaal los. Een dansende menigte is het gevolg. Goed begin van dag drie!

Keko Yoma – 13.30 (Ravenswoud)

Kavita: Deze mannen hebben waarschijnlijk het langst moeten reizen van iedereen, ze komen namelijk helemaal uit Chili! Eigenlijk is het podium waar ze staan veel te klein, want het veld staat bomvol vrolijk dansende mensen. Het enthousiasme en de mix van rock, latin en ska zorgt voor tomeloze energie waardoor niemand op het veld stilstaat. Deze topact past precies binnen de sfeer van het festival en zorgt ervoor dat iedereen weer energie krijgt voor deze dag. Met een medley vol bekende nummers van onder andere Michael Jackson en ABBA als toegift, en een grote polonaise met zanger Fernando Reyes León voorop sluiten ze hun optreden af. Een geweldig optreden!

Reptile Youth – 15.10 (Grootegast)

Rutger: Reptile Youth zou eenvoudig beschreven kunnen worden als een goed Scandinavisch export product. Volgens de MC kun je de band beschrijven als technosoul met sexy bandleden, en het publiek heeft er duidelijk zin in: de zaal stroomt snel vol en de eerste biertjes van de dag worden gulzig genuttigd. De lead-zanger van de band springt al gauw in het publiek en vervolgt zijn zang op de nek van een aanwezige. Tussen nummers door probeert hij het publiek nog te wijzen op de effecten van global warming, maar het lijkt er op alsof de boodschap niet helemaal overkomt. Desalniettemin: strakke act, lekker dansbaar en dus zeker een belofte voor de toekomst!

Broken Brass Ensemble – 16.00 (Bontebok)
Kavita: Dit zevenkoppige koperblazersgezelschap en hun drummer spelen vrolijke nummers. Hun muziek is een mix zijn tussen hiphop, brass, en tig andere stijlen. Ze brengen dit allemaal met zoveel energie en enthousiasme dat het knap is als je stil kunt blijven staan. Het perfecte middel tegen het inkakmoment waar veel bezoekers last van lijken te hebben, zo aan het einde van de middag. Het veld stroomt vol zodra ze beginnen te spelen en iedereen heeft er zin in. Ze sluiten de act af met een fantastische cover van Macklemore’s Thrift Shop!

The Deaf – 16.50 (Grootegast)

Rutger: Een nieuw fenomeen, nu op de derde en laatste dag van Welcome to the Village: moeders kondigen de band aan. De onervaren moeder van iemand die het festival mede-organiseert krijgt een groot applaus en daar is The Deaf, een nieuw project van onder andere Frans van Zoest (bekend als Spike van Di-Rect). Dat de naam van de band sarcastisch is gekozen, is overduidelijk. De muziek is zo hard dat, theoretisch gezien, zelf doven het zouden kunnen horen. Moshpits ontstaan spontaan tijdens nummers en gaan het hele concert door. Dat The Deaf sowieso een goede festivalband is, is duidelijk. Van Zoest heeft continue interactie met het publiek en neemt soms een lange pauze om het publiek te vertellen over de kater die hij heeft. The Deaf is een eindeloze stroom aan uptempo nummers.

And So I Watch You From Afar – 18.30 (Grootegast)

Kavita: Voor een grote band zoals And So I Watch You From Afar valt de opkomst tegen, maar dat lijkt de band niet echt te deren. Hoewel ze in het begin vlot doorspelen, wordt de relatie met het publiek steeds informeler naar mate de show vordert. De zaal headbangt vooral op de muziek – waarvoor de muziek van And So I Watch You From Afar goed is gezien de harde gitaren gecombineerd met vrolijke noten. “Beetje hard maar de deuntjes maken het fijn” zegt de barvrouw die met haar vingers in haar oren bier staat te tappen. Net zoals veel andere acts op het festival is And So I Watch You From Afar geen mainstream muziek, maar dat maakt het festival ook zo bijzonder.

Welcome to the Village is een succes

Na een weekend op het recreatiepark De Groene Ster in Leeuwarden kan TPO concluderen dat Welcome to the Village een succes is. Alle dagen van het festival zijn uitverkocht en vooral de afwisseling van genres maakt het kleinschalige festival een succes. De aankleding van het festival roept soms nog wat vraagtekens op (waarom zijn sommige delen van het festivalterrein ’s nachts bijna compleet verduisterd terwijl daar nog activiteiten bezig zijn?), maar zelfs het slechte weer kon de sfeer niet verpesten. Net zoals ieder festival moet Welcome to the Village groeien, maar TPO is overtuigd dat een – eventuele – volgende editie van het festival zeker potentie heeft. Nu gauw naar bed om even bij te slapen.