Bladen

Jeroen Pauw noemt Knevel & Van den Brink ‘mal experiment’

30-07-2013 09:30

We zijn terug van zomerreces. Dus hier zijn ze weer de zomertopics.

Vogelaarwijken mislukt

Nu hoort u het ook eens van een ander. Vijf jaar na de introductie van de Vogelaarwijken constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau dat overheidsbedilzucht niet werkt. De CPB turvers stellen na lang onderzoek vast dat de leefbaarheid en de veiligheid niet meetbaar is vergroot. We zijn een miljard euro verder.

Hollywood spoelt Russische wodka door de gootsteen

Gaybars in West-Hollywood moeten Russische wodka’s door de gootsteen spoelen uit protest tegen de homo-onderdrukking in het paradijs van Poetin. De stadsdeelbaas van West-Hollywood John Duran vraagt iedereen die toevallig in de buurt is naar Micky’s bar te komen en mee te doen aan de wegspoelceremonie. Anti-Poetin protesten zijn hip. Gister ontblootten een paar Femen-dames hun borsten in Amsterdam. Poetin heeft nog niet gereageerd op de ludieke protesten. Hey, en Peter van der Vorst citeert New York Times om ons te waarschuwen voor het Poetin-monster.

Human right propagandisten helpen dictators

Precies, als verkeerde types zich gaan bemoeien met de mensenrechten dan werkt dat averechts. Hoor je dat, Peter? Foreign Affairs komt met een dodelijke analyse over het dommige activisme van egocentrische types die vooral demonstreren voor zichzelf. Het blad formuleert het allemaal diplomatieker, maar bedoelt hetzelfde. Voor het zevende jaar op rij is het ‘global respect’ voor ‘basic civil en political right’ in verval. Adviesje van FA: ‘Respect for human rights around the world would likely be stronger if human rights had stuck to a narrower and more cleary deinde group of rights.’

Jeroen Pauw noemt Knevel en Van den Brink ‘mal experiment’

Jeroen Pauw heeft een punt. Heb je eindelijk zendtijd ga je op vakantie. Knevel en Van den Brink, de vervangers van Pauw en Witteman, zijn geen duo dit jaar, maar laten zich om beurten vervangen door gastpresentatoren. Jeroen Pauw, kennelijk niet in de lage landen, reageert: ‘Ik had al iets meegekregen van ‘t malle experiment met gastpresenatoren. Maar wie in hemelsnaam is de co-presentator naast Jan Marijnissen?’, jent hij op Twitter. Schrijver Arjen Lubach omschrijft het gedrag van de EO-ers als volgt: ‘Knevel en vd Brink die op vakantie gaan gaan tijdens uitzendperiode is als een cardioloog die tijdens de operatie even gaat roken.’

Zout snuiven is goed pepmiddel

Het staat niet op de dopinglijst, en het bevordert de prestaties. Zout. De Amerikaanse voetballer Landon Donovan zweert erbij en scoort aan de lopende band goals. The Pacific Standard, misschien wel het best wetenschapsblog ter wereld, constateert dat hij niet de enige is die sal ammoniak tot zich neemt om optimaler te presenteren. Victoriaanse vrouwen gebruikten het grijze goedje om niet flauw te vallen.

Londense brandweer rukt uit voor Fifty Shades seks ongelukken

Mensen die hun handboeien niet meer loskrijgen, mannen die hun dinges in een stofzuigerslang hebben vastgepropt, vrouwen die klem zitten in een toilet. De brandweer van Londen slaat alarm. Kan het stoppen met het naspelen van al die Fifty Shades of Grey scènes. Sinds 2010 is het aantal gevallen van ongelukken met huishoudelijke apparaten explosief toegenomen tot 1300 per jaar. Op Twitter waarschuwen de vuurbestrijders de erotische fetisjplegers met pesterige tweets. ‘3 men a year call 999 after getting ring stucks on their penises. Most are #FiftyShadesofRed when crews arrivé with cutting gear. #ouch.’

Walvissen houden van Rolling Stones

Nog meer serieus wetenschapsnieuws. Walvissen zijn gek op The Rolling Stones. Uit een experiment met walvis Hyak, uitgevoerd door de Canadese onderzoeker Paul Spong, blijkt dat de beesten gevoelig zijn voor muziek. Hyak leeft op van Mozart, Miles Davis, The Moody Blues en wijlen sitarspeler Ravi Shankar. Het beest vroeg steeds om meer. Toen hij op een dag Jumping Jack Flash hoorde begon hij in het water te dansen. Een broodje vis verhaal? Zou kunnen. De anekdotes staan in een stuk over het Vancouver Aquarium.

Caroline Kennedy wordt ambassadeur.

En we hebben er weer een: een Kennedy telg op een politieke toppositie. Caroline Kennedy, de 55-jarige dochter van JFK, is benoemd tot Amerikaans ambassadeur in Tokio. Japan is verheugd, omdat ze goede contacten onderhoudt met Obama, en geen baantje kreeg omdat ze geld doneerde. ‘We understand that she is extremely close to the president,” zegt Yoshihide Suga, een regeringswoordvoerder op de benoeming. Asahi, de Japanse krant, meent dat ‘een ambassadeur die hobnobt met de president van de Verenigde Staten wordt gezien als gigantische plus.’

Italiaanse banken moeten schulden opruimen

Zomercrisis bij Italiaanse banken. De schulden stapelen zich snel op, omdat bedrijven snel omvallen. Italië is het land van de sterke familiebedrijven, maar de cashflow raakt op. De schulden worden niet meer afgelost, en banken zien hun balansen rood kleuren. De Bank van Italië heeft banken opdracht gegeven in ieder geval 3,4 miljard euro apart te zetten om eventuele niet te vorderen schulden te kunnen opvangen.

Goldman Sachs boefje roept geen getuigen op

Fabrice Tourré, een Franse ex Goldman Sachs bankier, staat terecht omdat hij een ranzig dubbelspel speelde met zijn klanten. Hij verkocht hypotheektroep aan klanten, en liet een ander hedge fonds tegelijktijdig gokken dat het mis zou zijn. Het ging ook mis, waardoor Goldman twee keer geld verdiende. Aan het hedgefonds en aan de naiëve investeerder. De kwestie nu. Opereerde Tourré, een nerdy wiskundige die nu zijn leven betert met goede doelen werk in Rwanda, alleen of in opdracht van zijn bazen? Tourré heeft geen kick. Hij roept geen enkele getuige op.