Kunst

Oost-Europa is geweldig want…

30-07-2013 12:00

Ooit was het oosten van Europa super niet leuk. Je moest heel lang in de rij staan voor de supermarkt en een fatsoenlijke spijkerbroek kon je er ook niet kopen. Het moet een waar billenzweet festijn zijn geweest voor de 293 miljoen inwoners van de SU die de hele zomer veroordeeld waren tot het dragen van een synthetische terlenka broek . Gelukkig was dat allemaal voordat Gorbatsjov en zijn wijnvlek de republiek eigenhandig om zeep hielpen. Tegenwoordig is Oost-Europa super wel leuk en populairder dan ooit. Waarom? Nou, om verschillende redenen.

Roken op je twaalfde

Een daarvan is een select aantal boybands die het nieuwe epicentrum van Europa rijk is. Samen met het kapitalisme steken ook de zingende jonge jongens met matjes de kop op. Vooral Rusland zelf moet er al heel vroeg aan het nieuwe tijdperk geloven. Een band die in het Nederlands Inkt voor groep vijf (Ink For The Fifth Grade, de Russische naam zullen we je besparen) heet overspoelt begin jaren 90 al het land met hun achterhaalde jaren 80 liedjes.

Behalve een voortreffelijke keuze qua naamgeving, zijn ook de video’s van deze band om je vingers bij af te likken. Let vooral op het geweldige camerawerk qua inzoomen. Oh ja, en iets met roken en amper twaalf jaar zijn.
http://www.youtube.com/watch?v=IjhHtC2zDDY

Meertalige superfan

Een andere favoriet is de band Steklovata, dat zoiets als glasvezel betekent. Glasvezel is een vrij universeel iets, dus het lijkt me sterk dat het in Rusland iets heel anders is. De band bestaat uit twee kernleden die best schattig zijn met hun echte oosblokkoppen en een voorliefde voor de fleecetrui. De Wikipedia-pagina over de band is te lezen in verschillende talen die niet alleen maar Slavisch zijn, dat dus betekent dat Glasvezel ook buiten de grenzen van Rusland opereert (of dat ze gewoon een meertalige superfan hebben).

De band heeft verschillende albums gemaakt die respectievelijk: Met ijs het glas krabben, Voorzichtig en – beste titel ooit- Buitengewoon onderwijs heten. Of de jongens tegenwoordig nog muziek maken is niet duidelijk, maar gelukkig hebben we de video’s nog en een fantastische website.

Rappen over seks

Behalve met het fenomeen boyband komen de Russen begin jaren 90 ook in aanraking met rappers. De hiphoppers met de formatie Malchishnik (vrijgezellenfeest, alweer zo’n geweldige naam) waren de pioniers van de Russische rap. En hoewel ik het niet met eigen oren heb kunnen horen, schijnt seks hun favoriete onderwerp te zijn.

De video’s van hun beginjaren zijn niet van de beste kwaliteit, maar duidelijk is wel dat ze erg hun best deden om Vanilla Ice in elk geval qua dansmoves af te troeven. Oh en dat ze heel populair waren bij de meisjes aan het gegil op de achtergrond te horen. Vrijgezellenfeest bestaat nog steeds, maar of ze nog steeds over seks rappen weet ik niet. Hier in elk geval een filmpje waar ze het voor 99% zeker daar wel over hebben.

Vrijgezellenfeest

Tot slot een heuse Russische superster, vanaf begin jaren 90 tot nu. Zijn naam is Yuriy Shatunov, wat geen inkt voor groep vijf, glasvezel of vrijgezellenfeest betekent. Shatunov maakt begin jaren 90 deel uit van de band Laskoviy Mai die volledig bestaat uit kinderen uit een weeshuis in de stad Orenburg. Zielige wezen of niet, ze worden wel gerekend tot de muzikale legendes van de jaren 90. Dat betekent zoiets als dat zich Take That-achtige taferelen voordoen zodra Shatunov en kompanen het podium betreden of een kijkje willen nemen bij de nieuw geopende vestiging van McDonalds op het Rode Plein.

Inmiddels bestaat de band niet meer, maar YouTube is een ware goudmijn als het gaat om vertederende filmpjes van Laskoviy Mai waaruit Shatunov’s voorliefde voor strakke broeken en ontblote bovenlijven duidelijk naar voren komt.

In deel 2: serieus leuke muziek uit het oosten.