Harry van Raaij: ‘Een grote verrassing als PSV kampioen wordt’

31-07-2013 13:05

Op vrijdag 2 augustus trappen Ajax en Roda JC in Amsterdam af voor een nieuwe Eredivisieseizoen. ThePostOnline blikt met 18 bekende supporters vooruit. Vandaag aflevering 17 met Harry van Raaij, oud-voorzitter en erelid van PSV.

Harry van Raaij was tussen 1996 en 2004 voorzitter van PSV. Hij stond – en staat – bekend als een markante clubman met het hart op de tong, niet bang om kritiek te leveren op het beleid of de prestaties van zijn club. Maar Van Raaij spreekt bovenal liefdevol over PSV en nog altijd bezoekt het 76-jarige erelid iedere thuiswedstrijd. “Ik heb een vaste plek in het stadion die mij voor het leven is toegekend.”

Wat verwacht u van uw club dit seizoen?

“Ik verwacht dat PSV het lastig krijgt dit jaar. Dat heeft natuurlijk met de vele wisselingen in de selectie te maken. Een soortgelijke situatie heb ik als voorzitter in 1998 meegemaakt en als er iets moeilijk is, dan is het wel zo’n revolutionaire ontwikkeling bij het eerste elftal. Ik kan me herinneren dat wij toen vooral de eerste fase van het seizoen enorme problemen hebben gehad met alle aanpassingen, dat was verschrikkelijk moeilijk.”

“Ik heb heus wel vertrouwen in de voetbaltechnische kwaliteiten van de huidige selectie, maar het zijn ook nog veelal jonge jongens. En we weten hoe het met een jonge ploeg kan gaan: ze kunnen geweldig goed spelen en ze kunnen net zo goed terugvallen. Heel wisselvallig, dus.”

Welke speler van PSV moeten we dit seizoen zeker in de gaten houden?

“Maher, dat vind ik een fantastische speler, de beste van de Eredivisie. Daarnaast verheug ik me bij PSV op talenten als Depay en Locadia; jongens die uit de eigen jeugdopleiding zijn doorgestroomd. Het zijn frivole, leuke spelers, al missen ze nog wel wat body. In het hedendaagse voetbal wordt toch een portie kracht gevraagd en op het middenveld en in de aanval ontbreekt het ons daaraan. De achterhoede is wel sterk en kwalitatief aanzienlijk beter dan vorig jaar, maar ik had ook graag een ervaren kracht in de verdediging zien lopen.”

Wanneer is het seizoen geslaagd?

“Als deze jonge ploeg zich ontwikkelt tot een team dat volgend jaar, of het jaar daarop, weer als kanshebber voor de titel geldt. Ik denk dus niet dat PSV dit jaar kampioen wordt. Het zou een grote verrassing zijn als het wél gebeurt, maar we moeten niet verwachten dat ze 34 wedstrijden op constant en hoog niveau kunnen presteren. Natuurlijk moeten we Europees voetbal halen, maar laten we eerst rustig bouwen en groeien met leuk voetbal.”

Denkt u dat Philip Cocu de juiste coach is voor het huidige PSV?

“Zeker. Philip lijkt mij een goede trainer voor een jong elftal en samen met assistent-trainer Faber kan hij veel ervaring op de ploeg overbrengen. Het is niet erg dat hij als trainer van een eerste elftal nog geen ervaring heeft, dat had Frank de Boer ook niet en hij is nu drie keer op rij kampioen geworden. Die trainerservaring heb je denk ik alleen nodig als je bij een grote club in het buitenland gaat werken, in Nederland maakt het niet zoveel uit. Daarbij moet gezegd worden dat we vorig seizoen een zeer ervaren trainer – met ervaren spelers – hadden, en dat werd uiteindelijk ook een teleurstellend seizoen.”

Wie wordt kampioen?

“Als Ajax de selectie intact kan houden hebben ze duidelijk het sterkste team in de Eredivisie. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld, hebben de meeste ervaring en zijn completer dan welke andere ploeg ook.”

En wie degradeert direct?

“De promovendi hebben het automatisch lastig, de stap naar de Eredivisie blijkt toch vaak groter dan verwacht. Als ik uit SC Cambuur en Go Ahead Eagles moet kiezen, dan denk ik dat Go Ahead direct degradeert. Ik heb ze vorig seizoen in de Jupiler League zien spelen en ze hebben weinig indruk op me gemaakt.”

Wie wordt de topscorer?

“Pellè. Het spel bij Feyenoord wordt op hem afgesteld, de flankspelers spelen enkel in dienst van hem en Pellè scoort nu eenmaal gemakkelijk. Daarbij valt me steeds vaker op hoe goed hij kan koppen, dat is echt zijn kwaliteit. Bij PSV hebben we met Matavz en Locadia twee spitsen met potentie, maar ik denk dat Pellè er het meest gaat maken.”

Welke trainer wordt als eerste ontslagen?

“Laat ik vooropstellen dat Cocu zeker aanblijft. Hij zal onder alle omstandigheden het voordeel van de twijfel krijgen. Maar wie dan wel? Het zou de trainer van Groningen wel eens kunnen worden, hoe heet-ie ook alweer? Erwin van de Looi, ja. Ik ken hem helemaal niet. Of Marco van Basten, al zie ik hem eerder zélf opstappen. Ik heb echter de hoop, weliswaar ijdele hoop, dat we een seizoen gaan beleven waarin alle trainers op hun plek blijven. Dat lijkt me nou wel eens aardig.”

Welke club wint de KNVB Beker?

“De finale gaat denk ik tussen Feyenoord en Vitesse. Dat is toch een thuiswedstrijd voor Feyenoord, dus zij winnen dit seizoen de beker. Ik denk niet dat Ronald Koeman en zijn mannen serieus mee zullen doen om het kampioenschap, maar de beker gun ik ze wel, hoor. PSV heeft de afgelopen twee jaar in de finale gestaan, het lijkt me onwaarschijnlijk dat het een derde keer op rij lukt.”

Morgen in deze rubriek: Johnny Rep over zijn club Ajax.