Zomerbloggers: lekker uitzetten

01-08-2013 20:00

Het artikel heet: Doodziek meisje van zes uitgezet naar Polen. Kijk, dat zijn krantenkoppen waar je mee kunt thuiskomen. Weer eens wat anders dan die gortdroge flauwekul over tijgermuggen en mazelen in de bible belt. ‘Doodziek meisje’, ‘zes jaar’; dat zijn teksten waar je de mensen mee op de banken krijgt. Vooral de tevreden stemmers dankzij wie de laatste jaren lekker veel werd uitgezet, vrees ik.

De tweede hittegolf van de zomer dient zich aan. Geen weer om je op te winden. Dit soort nieuwsberichten helpt daar niet bij.

Toen Mauro Nederland uit gedonderd dreigde te worden was er van hittegolven geen sprake. Derhalve waren er veel mensen actief kwaad en verwachtte ik een kentering. Want in al mijn naïviteit dacht ik dat ook de PVV-ers dit toch niet gewild konden hebben. Het ging ze immers om delinquenten, om uitvreters en om fundamentalisten, toch? Mispoes! Het joch mocht dan vloeiend Nederlands spreken, hier al zijn hele leven wonen en een glansrijke carrière voor zich hebben; opsodemieteren moest hij! Want regels zijn regels. Zeker voor mensen met een bruine huid.

Volgens diezelfde regels is er recentelijk dus ook een ziek Georgisch kind de grens over getrapt. Georgiërs zijn dan weliswaar spierwit, maar ook hen is Nederland liever kwijt dan rijk. Het meisje Renata, zes jaar oud, had aan de lopende band bloedneuzen, koorts en andere zorgwekkende ellende, maar dat mocht geen beletsel wezen. Zo’n vliegticket is immers niet gratis. En dus kreeg Renata niet het bloedonderzoek waar de huisarts om had gevraagd.

In plaats daarvan mocht het gezin gratis een paar dagen in de cel vertoeven en ging het daarna via het detentiecentrum van je hop twee drie naar Polen. Dan zoeken ze het daar verder maar uit. Vlak na aankomst bleek Renata acute leukemie te hebben.

Fredje Teeven, onze minister van Medemensen Het Land uit Keilen, vindt dat hier niet zoveel aan te doen is. Dat alles volgens een prima uitgedokterde procedure verloopt, met voldoende uitzonderingsmarges voor noodgevallen. Fredje voert uit wat stemmend Nederland gewild heeft. Ziek zijn kun je prima in een ander land. Dood gaan ook. Geen centje pijn.

Om eerlijk te zijn: of er nu VVD-ertjes, PvdA-ertjes of CDA-ertjes aan het roer staan; het zal mij al een tijdje een rotzorg wezen. En of je nu linkshandig stemt of rechtshandig; de illusie dat het wat uitmaakt wordt steeds ijler. Eveneens begrijp ik dat we niet voor iedereen huisjes en baantjes hebben.

Maar als er piepkleine meisjes die stationair uit hun neus bloeden in een cel worden gekukeld en daarna op het vliegtuig, als je dat dan vervolgens weg zet als iets dat er nu eenmaal een beetje bij hoort, en als dit soort met daadkracht verwarde waanzin op bijval kan rekenen van mensen met een volgroeid denkvermogen, dan…

Ja, wat dan?

Dan heeft Nederland in elk geval het asielbeleid waar zo lang om gezeurd is. En een gratis hittegolf erbij. Applaus voor onszelf.