‘Ajax kampioen, Feyenoord de beker en Maher de beste’

02-08-2013 17:20

Vanavond begint het nieuwe Eredivisieseizoen met de wedstrijd Ajax – Roda JC. In aanloop naar de aftrap in Amsterdam sprak ThePostOnline dagelijks met een bekende supporter, vertegenwoordiger of speler van één van de achttien clubs. Kroegpraat over voetbal: het leverde realistische- (Wilfred Genee), krankzinnige- (Henk de Haan), nieuwswaardige- (Pim Blokland) en opportunistische- (Frits Wester) verhalen op, met voor iedere supporter een analyse van al wat komen gaat. De resultaten zijn voor u gebundeld in een ietwat vroeg eindrapport. Eerste conclusie: Ajax wordt kampioen.

Kampioen

De succesvolle provinciejaren in de Eredivisie zijn voorbij. Althans, als we de supporters mogen geloven. De klassieke topclubs (Ajax, PSV, Feyenoord) gaan dit jaar weer dobbelen om de prijzen. Nu ja, dobbelen… Maar liefst 11 van de 18 clubsupporters zetten hun geld op Ajax. Dat lijkt dus al gespeeld. Moet wel aan toegevoegd worden dat de selectie intact moet blijven, anders zou Feyenoord (met 4 stemmen) of toch PSV (3 stemmen) wel eens feest kunnen vieren. Frits Wester stond op het punt om zijn AZ tot favoriet te bombarderen, maar na enig aarzelen stemde hij beslist op Feyenoord. “Nee, geen Ajax, want 020 heeft met drie titels voorlopig wel weer even genoeg feest gevierd.”

Direct degraderen

Rita Verdonk vond het niet sportief om uit te spreken welke club het licht uitdoet in de Eredivisie. Daar had de rest minder moeite mee. Voornaamste kandidaat om direct te degraderen is Go Ahead Eagles (10 keer genoemd), al werd de nieuwkomer vaak in één adem genoemd met mede-promovendus SC Cambuur. Niks nieuws voor jongens als Özcan Akyol en Wilfred Genee, liefhebbers van de verse voetbalclubs op het hoogste niveau. Zij berusten in handhaving via de play-offs.

Opvallend is dat RKC ook 5 keer als zwakste schakel wordt aangewezen. Daar denkt Renate Verhoofstad anders over. De sportschrijfster uit Waalwijk trekt de dappere vergelijking met het Italië van 2006. De wereldkampioen, ja. Vitesse-fan Marcel van Roosmalen zet overigens in op de eeuwige rivaal: “Ik wil toch NEC zeggen, en dat heeft er niets mee te maken dat ik een hekel aan die club heb of zo, ik vind het een fantastische club. Ik hoop ook niet dat NEC degradeert, maar het is momenteel een armzalig gedoe daar.” Van Roosmalen hoopt dat RKC degradeert, “met dat veel te kleine stadion, dat vind ik meer een amateurclub.”

Laat Renate het maar niet lezen.

Topscorer

Sommige supporters zijn dermate verstrooid door clubliefde dat ze verwachten dat Kostic van FC Groningen of Higdon van NEC de meeste treffers gaat maken. We hebben het nu over praatjesmakers Jochem van Gelder en Henk -broezen! – de Haan. Andere supporters weten het gewoon niet, dat is ook prima. De uitslag van deze poll is in ieder geval dat Graziano Pellè door de helft van de stemmers als topschutter wordt bestempeld. Het podium wordt gecomplementeerd door Sigthorsson (4 stemmen) en Finnbogason (2 stemmen).

Beste speler

Harry van Raaij, oud-voorzitter en erelid van PSV, weet het zeker: Adam Maher is de beste speler van de Eredivisie. Van Raaij krijgt bijval van vijf andere supporters, waardoor Maher met 6 stemmen met de meeste bewondering wordt bekeken. Lex Schoenmaker is het met Wilfred Genee, Ger Senden en Jeroen Veldmate eens: Christian Eriksen is hun gezamenlijk mikpunt van lof. Op de derde plek staat Siem de Jong; de meest nuttige speler volgens Johnny Rep en Frits Wester.

Trainersontslag

Welke trainer wordt als eerst ontslagen? Dat is geen leuke vraag. Wel om te stellen, maar niet om te beantwoorden als je zelf in de voetbalwereld rondloopt. Enkele supporters kletsten zich hier behendig onder uit door bijvoorbeeld te zeggen dat het wel eens aardig zou zijn als alle coaches op hun plek bleven zitten. Chapeau. Anderen opperden dat Marco van Basten als eerst zou vertrekken, maar dan wel omdat hij zelf zijn spullen heeft gepakt. Ook FC Groningen-trainer Erwin van de Looi werd meer dan eens genoemd. Feyenoordman Pim Blokland kwam het origineelst uit de hoek: “Cocu (PSV) of Jansen (FC Twente) zal de kalkoen zijn die met de kerst wordt opgevreten.”

KNVB-Beker

De uitgelezen kans om je eigen club te noemen als winnaar van de beker. En zo geschiedde: Ger Senden denkt Roda JC, Erben Wennemars gaat voor PEC Zwolle, Marcel van Roosmalen weet dat Vitesse de eerste prijs ooit gaat pakken en Frits Wester trekt zijn AZ-badjas van afgelopen seizoen weer aan. Henk – broezen! – de Haan is, nu SC Veendam niet meer bestaat, voor FC Groningen maar weet zeker dat FC Utrecht de beker wint: “FC Utrecht. Daar moeten we niet moeilijk over doen, dat is zo klaar als een klontje. ABC-tje. Dat zijn fighters daar in Utrecht. In de finale winnen ze van AZ. Het lijkt wel of ik hier een glazen bol voor me heb staan, wat mooi dit.” Heel mooi, Henk.

Beroepskenner Sjoerd Mossou zet in op SC Heerenveen, maar de Friezen staan samen met Ajax en PSV in de schaduw van topfavoriet Feyenoord. Jan van Halst zegt hierover: Feyenoord wint de beker. Ze willen daar zó graag een prijs winnen. De club heeft de financiën niet om kampioen te worden, daarvoor hebben ze nog een te krappe selectie. In de finale winnen ze van FC Groningen.”

Dat is dan wel jammer voor Henk – broenzen!- de Haan.

Maar ach, het zijn maar voorspellingen.