Business

Imtech verantwoordt zich voor verdachte tegenvaller

02-08-2013 12:45

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil tekst en uitleg over een grote afboeking door Imtech begin dit jaar. Het gaat om een bedrag van 40 miljoen Euro.

De VEB overweegt tegen de jaarrekening te stemmen als het bestuur vandaag tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering ‘niet kan bevestigen dat er niet nog meer lijken uit de kast vallen.’

Dit keer lijkt Imtech er nog mee weg te komen tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering, maar het signaal is duidelijk: dit moet niet nog een keer gebeuren.

Verdacht grote afboeking

De afboeking van 40 miljoen euro komt bovenop afschrijvingen die al eerder waren gedaan. Volgens Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB, had Imtech dit aan moeten zien komen: “Dit zijn zulke grote bedragen, die moeten wel zitten bij oudere projecten.”

Topman Van de Aast spreekt tegen dat Imtech de tegenvaller aan had kunnen zien komen, en gaf aan er ‘zelf ook van te zijn geschrokken.’ Financieel directeur Hans Turkesteen voegde daar aan toe dat de afboekingen grotendeels het gevolg waren van marktverslechteringen: “Het verleden had een relatief beperkte impact.”

‘Goed op weg’

Imtech is goed op weg om schoon schip te maken na de boekhoudfraude die begin dit jaar aan het licht kwam. De teugels worden flink aangehaald om herhaling van de problemen in met name Polen en Duitsland te voorkomen, aldus van de Aast.

Toch zullen herwaarderingen zoals deze vaker voor gaan komen, omdat de koerst van het aandeel meer zal gaan schommelen, voorspelt Turkesteen: “We gaan strakker op de bal zitten, dus je zult meer volatiliteit gaan zien.” Door professionalisering van de organisatie denkt de organisatie de kans op grote tegenvallers ‘sterk te verkleinen.’