Siem de Jong: ‘Ik probeer Eriksen bij Ajax te houden’

03-08-2013 07:00

Ajax heeft de eerste competitiewedstrijd van het seizoen met 3-0 gewonnen van Roda JC. Keurige overwinning, eigenlijk iets te makkelijk. Precies naar de smaak van Edwin van der Sar, die in zijn welkomstwoord aan het publiek sprak over de ArenA als een ‘onneembare vesting’. Ajax voelt zich kampioen en wil met opgewekt voetbal alle bezoek huiswaarts sturen. Iedere thuiswedstrijd dient er dominant gevoetbald te worden, in de burcht waar de glans van de landstitel boven het veld is blijven hangen. Roda JC is als eerste gast gesneuveld.

Drinkpauze

Het werd snel 1-0. Na een halfuur 2-0, en de supporters van Ajax hadden het leuk. Met blote bast rolden zij een spandoek uit waarop stond: Leidseplein huldiging 2014. Een stukje Amsterdamse bravoure. Spelers van Roda JC werden er nauwelijks door geprikkeld, diep ingegraven en lamgeslagen als zij waren, met nog een uur te spelen. En drie uur busreis richting Kerkrade in het vooruitzicht.

Ajax hield druk op Roda JC, dat slechts in de drinkpauzes onder het afjagen vandaan leek te komen. Drinkpauzes wegens het mooie weer. Op de perstribune vroegen twee Spaanse journalisten aan Nederlandse collega’s of wij het dan echt zo warm hadden. Dat hadden we. Leuk verhaal voor in de Spaanse krant.

Mooie dingen

Siem de Jong en Christian Eriksen regisseerden het duel. “Christian is beter als spelverdeler aan de bal, terwijl ik zonder bal het team misschien beter kan sturen,” sprak De Jong na afloop. Samen zetten ze de lijnen uit, bepaalden ze het tempo. Voor Ajax is het van belang dat Eriksen blijft, weet ook vriend Siem. “Natuurlijk praat ik met Christian over een langer verblijf en probeer ik hem bij Ajax te houden. In de kleedkamer weten we ook dat we een goed team hebben en dat we mooie dingen kunnen laten zien als we bij elkaar blijven. Maar Christian en Toby (Alderweireld) hebben nog maar één contractjaar, dus eigenlijk moeten ze of bijtekenen of verkocht worden.”

“Het is leuk om in dit Ajax te voetballen, omdat we vaak wedstrijden kunnen domineren en je dus veel aan de bal komt,” vervolgt De Jong, “maar of andere spelers in Amsterdam blijven is niet aan mij. Als de juiste clubs zich melden kunnen Eriksen en Alderweireld zomaar vertrekken. Als ik geruchten in de krant lees vraag ik het wel altijd even na bij de spelers. Wat klopt ervan? Vaak blijkt er niets van het bericht waar te zijn.”

Topspin en slice

De wedstrijd werd nog even spannend. Nou, bijna spannend. Wiljan Pluim mocht een penalty voor Roda JC nemen, de uitgelezen  mogelijkheid op een aansluitingstreffer. Pluim schoot de bal – à la Jaap Stam (Oranje, EK 2000) – de tribune in. Jaap Stam zat op de perstribune en zal geweten hebben of hij over exact hetzelfde doel geschoten heeft, toen in de ArenA.

Fischer maakte 3-0. Wedstrijd gespeeld. Frank de Boer trok een kort sprintje langs het veld in een poging de ballenjongen af te troeven. De coach zag namelijk nog een aanval die tempo nodig had, al lagen er vervolgens toch twee ballen in het veld. Eriksen trapte de ene bal met topspin terug naar zijn De Boer, terwijl hij de ander juist slice richting De Jong kaatste. De Deense stylist heeft een fijne traptechniek. En fluor gele schoenen.

Er kunnen mooie dingen gebeuren als iedereen blijft. Siem houdt de geruchten wel in de gaten.