Sport

31 Turkse atleten geschorst wegens doping

05-08-2013 16:14

31 Turkse atleten zijn voor twee jaar geschorst door de Turkse atletiekfederatie TAF. Dat meldt het ANP. Eén van de geschorste atleten is Esref Apak, die de zilveren medaille bij het kogelslingeren behaalde tijdens de Olympische Spelen van 2004.

Onderzoek naar Alptekin

Asli Cakir Alptekin kan voorlopig haar sport blijven beoefenen. De winnares van de Olympische 1500 meter vorig jaar in Londen werd begin mei betrapt op verboden middelen. Volgens de federatie loopt het onderzoek naar haar nog. Voor Alptekin was het de tweede keer dat zij werd betrapt.

TAF onderzoekt nog twee andere atleten die in Londen actief waren en ervan worden verdacht verboden middelen te hebben gebruikt. Het afgelopen jaar zijn meer dan 30 atleten betrapt op het gebruik van doping. Reden genoeg voor bondsvoorzitter Terzi om op te stappen. Hij deed dat mede om schoon schip te maken; Istanbul is in de race voor de Olympische Spelen van 2020.

Strijd tegen doping effectief

Lamine Diack, voorzitter van de internationale atletiekbond IAAF, verwacht niet dat Istanbul die Spelen zal krijgen. ,,Ze kunnen zich niet om de Spelen bekommeren als ze hun eigen atleten niet eens in het gareel kunnen houden.” Het Turks Olympisch Comité benadrukte echter aan dat het schandaal juist aantoont dat de strijd tegen doping effectief is.

ANP/TPO