Voetbal

Ron Jans mikt op plaats tien met PEC Zwolle

05-08-2013 09:51

Ron Jans beleefde afgelopen weekeinde een droomdebuut als trainer van PEC Zwolle. Onder leiding van de 54-jarige coach versloeg PEC in eigen stadion Feyenoord (2-1), waardoor hij al na één wedstrijd niet meer stuk kan bij de eigen aanhang.

Niet bezig met status of krediet

Voor het geval de Zwolse fans er al bang voor waren, Jans is niet teruggekeerd bij PEC om zichzelf in de kijker van een topclub te coachen. ,,Ik ben helemaal niet bezig met status of krediet”, zegt Jans, die geboren is in Zwolle en er ook als speler jaren actief was. ,,Ik wil gewoon werken bij een club met een visie die ongeveer overeen komt met de mijne. Waar je met elkaar samenwerkt en waar als het minder gaat je elkaar steunt en elkaar niet de rug toekeert.”

Hij wil daarmee niet zeggen dat hem dat bij Standard Luik is overkomen. Bij die Belgische club moest hij vorig seizoen al in oktober vertrekken vanwege slechte resultaten. ,,Ik heb daar een leuke tijd gehad, het heeft alleen wat te kort geduurd”, stelt Jans. ,,Ik vind Standard nog steeds een geweldige club, maar als je merkt dat het niet werkt met de staf en de spelers is het beter uit elkaar te gaan. Als coach ben je toch één van de leidinggevenden binnen de club.”

Voetbal anders in België

Het kijkje over de grens heeft hem wel nieuwe inzichten gegeven. Voetbal wordt in België volgens Jans anders bedreven en anders beleefd. ,,Het is daar niet per se beter of slechter, vooral anders”, legt de oud-coach van Groningen en Heerenveen uit. ,,Ook bij de leiding van een club, maar bijvoorbeeld ook in de jeugdopleiding, de directie, de manier van spelen. Binnen het veld draait alles om de organisatie, alles moet vooral goed staan. Wij hebben hier een andere visie.”

Die visie werd zondag tegen Feyenoord maar weer eens duidelijk. Net als vorig seizoen onder trainer Art Langeler speelde PEC verzorgd, fris en frivool voetbal. ,,Misschien is dat wel de nieuwe PEC-cultuur”, zegt Jans met een grijns. ,,Niet alleen Langeler, maar ook voorgangers als Dwight Lodeweges, Hennie Spijkerman en Jan Everse verdienen daarvoor de credits. Ik ga graag met die lijn door.”

Rechtstreeks handhaven

De missie van Jans bij PEC is geslaagd als de ploeg zich dit seizoen rechtstreeks weet te handhaven. ,,Dan is het seizoen geslaagd. De club heeft bovendien een goed imago, dat moet zo blijven. De mensen vinden de wedstrijden hier leuk om naar te kijken. Ik hoop ook dat de spelers aan het eind van het jaar beter zijn geworden. Als dat allemaal gebeurt, denk ik dat we eerder bij de tiende dan bij de 15e plaats uitkomen.”

ANP