Politiek

De mail waar Geert Wilders woedend over is

06-08-2013 15:25

PVV-leider Geert Wilders wil opheldering van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over een mail van de Nederlandse ambassadeur in Australië, Annemieke Ruigrok. In een mail van begin februari, vlak voor het bezoek van Wilders aan Australië, verzocht ze consuls en personeel van de Nederlandse consulaten in Australië niet naar bijeenkomsten met Wilders te gaan. “Heel raar en vreemd, dit kan niet door de beugel”, zegt Wilders dinsdag tegen het ANP. Ambassadeur Ruigrok’s telefoon werd dinsdagmiddag niet opgenomen.

Lees verder onder de e-mail.

Mail-over-Wilders-530x6413

Ambassadeur Ruigrok schrijft in de mail ook dat mocht Wilders aankloppen voor consulaire hulp, zij eerst gebeld moet worden voor enige vorm van consulaire hulp verleend wordt.

Wilders noemt de mail, die hij recent ontving, bijzonder vreemd. “Consulaire hulp is er voor alle Nederlanders. Dat voor het geven daarvan eerst overleg moet worden met de ambassadeur is heel raar en iets dat niet kan. Ik ga Timmermans daar vragen over stellen.”

“En dat ze niet mochten komen luisteren naar mij is ook raar. Ook consuls, honorair-consuls en personeel van de consulaten hebben de vrijheid om naar mij te luisteren. Dat kan de ambassade niet verbieden.”

Nederland heeft behalve een ambassade in de hoofdstad Canberra en een consulaat-generaal in Sydney in nog 6 Australische plaatsen een consulaat.

Update 15.55 uur: We hebben inmiddels telefonisch contact gehad met Annemieke Ruigrok. Op de vraag of zij nog altijd achter de inhoud van de mail staat antwoordde zij: “Ik heb zojuist gesproken met het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland en afgesproken dat alle woordvoering over deze zaak via hun gaat. Meer heb ik er niet over te zeggen.”