Business

Neelie Kroes schermt met waardeloos telecomonderzoek

06-08-2013 18:01

Vandaag verscheen op verschillende nieuwssites het nieuws dat mobiel bellen het duurst is in Europa. De Europese Commissie publiceerde die cijfers vandaag. Een belminuut zou 14,7 eurocent kosten in Nederland, terwijl de gemiddelde Europeaan slechts 9,1 eurocent betaalt. In Litouwen betalen ze nog geen 2 cent!

De eengemaakte markt

Hoogste tijd om op basis van dit uit 2011 stammende onderzoek te gebruiken voor haar stokpaardje van de Digitale Agenda: de eengemaakte markt. Met een versterkte Europese interne markt voor de telecomsector was dit natuurlijk nooit gebeurd, zo stelt Kroes:

“Uit deze cijfers blijkt duidelijk dat de huidige 28 nationale telecommunicatiemarkten in Europa de consument niet de voordelen geven die een eengemaakte markt wel zou bieden.”

Niet vergelijkbaar

Wat Kroes vergeet te melden, is dat er tot op heden geen realistische vergelijking is te maken is tussen de kosten van belminuten. In Nederland zijn de kosten van de belminuten vaak hoog, omdat er een zogenaamd ‘gratis’ smartphone bij wordt geleverd. Uiteraard is deze smartphone niet gratis, en wordt dit doorgerekend in de kosten voor belminuten. In Nederland worden er, in vergelijking met de rest van Europa, relatief veel abonnementen afgesloten waarbij er kosten voor de subsidiëring van de smartphone zijn doorgerekend.

Relevante gegevens niet beschikbaar

Aan dit onderzoek hebben we dus niets, wat er nodig is om een goede vergelijking te maken zijn de kosten van kale belminuten. Helaas worden deze gegevens niet vrijgegeven door de grote telecomaanbieders in Europa.

‘Vrij keuze het belangrijkst’

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat in een reactie aan ThePostOnline weten dat er weinig waarde aan het door Kroes aangehaalde onderzoek gehecht kan worden. Daarnaast benadrukt ACM dat het vooral belangrijk is dat de consument een keuze heeft:

“Of je neemt een smartphone abonnement, maar weet dan wel dat je de subsidiëring van je smartphone terugziet in je abonnementskosten- en voorwaarden, mensen die dat niet willen moeten ook kunnen kiezen voor een sim-only abbonnement waar je alleen betaalt voor de minuten die je ook daadwerkelijk gebruikt.”