Binnenland

Problematiek Haarrijnseplas houdt aan

06-08-2013 12:11

Mensen uit Utrecht en omgeving die denken hun ontspanning te vinden bij de Haarrijnseplas, komen vaak bedrogen uit. Gister kwam het recreatiegebied in het nieuws na een vechtpartij tussen jongeren en de politie, waarbij de agenten onder meer werden bekogeld met stenen en blikjes. RTV Utrecht heeft beelden. Afgelopen vrijdag werd een meisje bewusteloos geslagen door een groep Marokkaanse jongeren. Het lijken allang geen incidenten meer te zijn.

Seksuele handelingen

Al in 2009 kwam de plas op een vervelende manier in het nieuws. Zo zouden meisjes zijn lastiggevallen en werden hun spullen afgepakt. In ruil voor seksuele handelingen konden zij hun eigendommen ‘terugverdienen.’

Marokkaanse jongeren verzieken sfeer

Ook vorig jaar was het raar. Het CDA eiste toen al dat er strenger opgetreden zou worden, omdat volgens de partij ‘vooral Marokkaanse jongeren de sfeer verziekten.’ De partij gaf destijds aan dat dat ‘geen onbekend probleem is in Utrecht.’ Ook RTV Utrecht ontging de problemen niet. Het aantal meldingen van overlast was in 2012 verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor.

Negeren gebiedsverbod

En nu is het dus weer raak. Nog geen twee weken geleden maakte RTV Utrecht melding van incidenten bij de plas. Zo werden er ongewenst foto’s gemaakt en negeerde een meisje haar gebiedsverbod dat zij kreeg omdat ze een mes bij zich had.

Mogelijk extra maatregelen

Een politiewoordvoerder laat weten dat alle elf arrestanten nog vast zitten en een gebiedsverbod zullen krijgen.

Marijn van Est, persvoorlichter van de gemeente Utrecht, kon vanmorgen nog geen helderheid verschaffen over eventuele extra maatregelen om de veiligheid in het recreatiegebied te waarborgen. “We hebben eerder al gesproken over ‘extra en slimmer toezicht houden’, maar na de ongeregeldheden van gisteravond wordt er vanmiddag opnieuw gesproken over mogelijke extra maatregelen. Ik bel je daar later vandaag over terug.”

Update 17.00 uur: Vanmiddag hebben het OM, de politie en de gemeente overleg gevoerd na aanleiding van de ongeregeldheden van gisteravond. Voor de korte termijn is besloten om het toezicht te intensiveren. De gemeente sluit niet uit dat er op de lange termijn grotere maatregelen getroffen zullen worden om het plezier en de veiligheid van de recreanten te waarborgen.