De oogkleppen van René van der Gijp

08-08-2013 16:12

De uitspraken van René van der Gijp van maandagavond in Voetbal International hebben tot zijn eigen grote verbazing voor veel commotie gezorgd. Hij wordt in de media flink aangepakt en neergezet als homohater.

Maar is van der Gijp een homohater? Ik denk het niet. Zijn uitspraken waren gewoon heel dom. Maar dom zijn kan ook voor veel gedoe zorgen. Zeker als je net als Van der Gijp een plank voor je kop hebt.

Hier en daar zijn er ook mensen die Van der Gijp bijstaan. “Het klopt toch dat er heel weinig homo’s in de voetballerij zitten? Voetbal is toch geen sport voor homo’s?”
Dus de vraag is: “Waarom zijn de uitspraken van René zo dom?”

Laten we de uitspraken eens van dichtbij bekijken. Ik citeer van der Gijp;

“Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel een of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo’s. Als je homo bent, dan ben je op je veertiende wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken. Dat is gewoon waar.”

Laten we voor de aardigheid deze scherpzinnige argumentatielijn eens toepassen op een andere situatie.

‘Er zijn gewoon weinig Turkse politici. Er zullen er wel een of twee zijn, maar de politiek is geen plek voor Turken. Als je Turk bent, dan ben je na je zestiende wel klaar met studeren. Dan open je gewoon een kebabzaak. Dat is gewoon waar.’

Voorkeur voor piemeltjes

Misschien is mijn vergelijking niet helemaal eerlijk. Het zou best zo kunnen zijn dat er relatief gezien meer Turken in de politiek zitten dan homo’s in de voetballerij. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Beweren dat het vermogen de bal het doel in te krijgen iets te maken zou hebben met iemands voorkeur voor piemeltjes is krom. Als we seksuele geaardheid gaan koppelen aan eigenschappen en talenten dan bevinden we ons, denk ik, op een hellend vlak.

Maar wat te doen met het statistische feit dat er weinig homo’s zijn in de voetballerij? Wat mij betreft niet zoveel. Want wat zou dat eigenlijk bewijzen? Je zou kunnen zeggen dat homo’s over het algemeen weinig interesse hebben in voetbal en dat er daarom statistisch gezien weinig homo’s in de voetballerij zijn.

Maar je zou ook kunnen zeggen dat het aantal zo gering is omdat de voetbalwereld homofoob is en er daarom zo weinig homo’s in de voetballerij zijn. Met hetzelfde feitje kun je tegenovergestelde dingen beweren.

Vrouwenvoetbal

Om af te sluiten zou ik willen beweren dat er wel degelijk homo’s zijn in de voetballerij. Van der Gijp komt ze niet tegen omdat hij met oogkleppen oploopt. Waar zijn ze dan? In het vrouwenvoetbal! Tijdens de Gay Pride 2011 stonden de Soccer Sisters nog samen te dansen op de voetbalboot. De boodschap was duidelijk” “Met deze boot willen we laten zien dat het niet uit maakt wat je seksuele identiteit is: lesbische, biseksuele en heterovrouwen voetballen in één team zonder dat daar moeilijk over wordt gedaan”, Aldus Maartje van Kuijeren, één van de organisatoren.

En deze dames dan René? Tellen deze dames niet mee? Of is voetbal gewoon geen sport voor vrouwen?