Bladen

Geweigerde ‘zwarte holocaust’ column toch in Parool

08-08-2013 08:55

Wat staat er op het nieuwsmenu van donderdagochtend? ThePostOnline struinde het web af en vond:

Gevulde boekenkasten verdwijnen

Mensen die een grote boekenkast koesteren hebben of een intellectueel minderwaardigheidscomplex, te veel ruimte of houden van stof. Waarom zou je papierbergen in een kast opstapelen als je de informatie  kan teruglezen op een computer of een i-pad? Boeken lees je, geef je weg of laat je liggen in je vakantiehuis. Kees van Kooten deelt zijn bezit uit, vertelt hij vanochtend aan de papieren editie van De Volkskrant. Sinds twee jaar dropt hij boeken bij mensen in de brievenbus. ‘Een boek kan iedereen er toch wel bij hebben?’, zegt hij. Van Kooten, de romanticus, meent dat na het pakketje ‘iedereen in ieder geval wat geleerd heeft, of nooit meer hetzelfde zal zijn.’

De komkommer van het jaar: de Russische wolf

Is het echt zo verschrikkelijk schokkend dat er een wolf uit Oost-Europa naar Nederland is gewandeld en bij Luttelgeest stierf? Moest daar een handvol cameraploegen naar toe om dat nieuws te brengen? De persconferentie over het gestorven beest was het komkommermoment van 2013.

Geweigerde ‘zwarte holocaust’ column toch in Parool

Nizaar Makdoembaks van de Stichting Rechtsbescherming Gezondheidszorg Allochtonen is een stouterd. Zonder overleg met de schrijver heeft deze geëngageerde activist een geweigerde column van historicus Sandew Hira laten afdrukken in Het Parool. Niet op de redactionele pagina’s, maar als advertentie. De strekking van de column van Hira luidt als volgt: de slavernij is veel erger geweest dan de Holocaust. ‘Slavernij, de zwarte holocaust, heeft 200-400 miljoen levens vernietigd. De Holocaust heeft zes miljoen Joodse levens vernietigd’, schrijft Hira onder meer. De Surinaamse wetenschapper had het raillerende stukje aanvankelijk getikt voor een gesubsidieerd blaadje dat werd uitgegeven ter ere van de afschaffing van de slavernij, maar daar werd deze bijdrage geweigerd. Makdoembaks vond dat kennelijk zonde van de mooie gedachtes en kocht advertentie-ruimte in Het Parool. En nu is de stukjestikker boos dat hij niet is gekend in deze beslissing. Je zou kunnen zeggen: eindelijk aandacht voor een taboe, maar Hira zegt tegen Het Parool: ‘Ik distantieer me van de gang van zaken.’

We gaan dood…

…Als gevolg van de denque-koorst die wordt verspreid door de levensgevaarlijk Aedes aegypti mug. The Wall Street Journal constateert dat het steekbeest een nare soms zelfs dodelijke koorts verspreid op het Indiase continent en vreest voor een wereldwijde epidemie.

Bild Zeitung bekritiseert Sylvie’s ‘roestige’ imago

Ze was het lievelingetje van Bild, maar haar imago begint te roesten bij het Duitse boulevardblad. Bild drukt vakantiefoto’s af en schrijft daar een paar lullige zinnetjes bij. Het blad constateert dat Sylvie met oorbellen en gouden armbanden de zee inloopt tijdens haar vakantie in St. Tropez. Commentaar: ‘Hoffen wir, dass das alles echt ist. Ansonsten wird ihr XXL-Schmuck bald rosten.’

Too Fab schrikt van kortgeknipte Beyoncé

Nog meer geschokte reacties. Beyoncé heeft heur haar geknipt en lijkt nu op Miley Cyrus (google even wie dat is). Net als die naar ons land gewandelde wolf is dat groot entertainmentnieuws.

Politie zwaaide naar Rotterdamse kunstrovers

Slapstickbericht in het AD: ‘De politie heeft na de geruchtmakende schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam een serieuze kans gemist de daders én de buit in handen te krijgen. Pas na 5 kwartier hadden beveiligers en agenten door dat er een roof had plaatsgevonden. Door de late ontdekking konden de Roemenen eenvoudig ontsnappen. De zeven schilderijen, van onder anderen Picasso en Gauguin, hebben vervolgens nog urenlang onbeheerd in een geparkeerde auto gelegen, vlakbij de Kunsthal.’ Mooiste zinnetje uit het bericht: ‘De agenten die op de eerste melding afkwamen, hebben de daders zelfs gezien, zo hebben deze verklaard tegenover hun advocaat. ‘Eén agent zwaaide nog geruststellend, zo van: niets aan de hand, jongens’’.

Pomphouders in de grenssteek eisen lagere benzineprijs

Is ook wat hè. Hebben we open grenzen en een Europese markt, en zijn de prijzen niet overal hetzelfde. Benzinepomp-houders in de Duitse grenstreek willen dat de benzineaccijnzen worden afgeschaft omdat de klanten over de grens de tank volgooien. CDA-kamerlid Omtzigt, woonachtig in Enschede, krijgt vandaag een petitie overhandigd.

Amerikaans studieschuld nu ECHT te groot

De Amerikaanse staatsschuld is een groot probleem voor de mondiale economie, maar de schuld die studenten hebben opgebouwd wellicht nog wel meer. Forbes heeft uitgerekend dat het bedrag van de uitstaande leningen al bijna 6% van de totale Amerikaanse staatsschuld bedraagt. ‘This is no small figure, and national debt carries many consequences including slowing economic growth (translating into fewer jobs being created) and rising interest rates.  Capital will not be as easy to access.’

Larry Summers maakt toch nog kans om FED president te worden

De dagelijkse economische grafiekenporno van Lukas Daalder is een mustread voor elke cijfernerd. Opvallendste staatje vandaag. Larry Summers, de al bijna afgeschreven kandidaat om Ben Bernanke op te volgen als FED-president, blijkt bij de bookmakers ineens toch weer populair.