Media & TV

Heel Holland kneutert

09-08-2013 11:00

Het is warm in ons land. Eindelijk kunnen we genieten van de zomer waar we sinds 2006 al op zitten te wachten. En we hebben het verdiend. Want wie had enkele maanden geleden, tijdens die erbarmelijk lange winter (we hebben de lente zowat overgeslagen), kunnen bedenken dat we nu zwetend en (bijna) alle vormen van kleding vermijdend liggen te bakken in de zon? Dat we nu lange avonden, zonder wollen muts op ons hoofd, buiten kunnen zitten met een koel glaasje ‘wat dan ook’, in plaats van met hete chocomel en zelfgekochte koekjes? En dat we kunnen zwemmen in datzelfde water dat enkele maanden geleden door had moeten gaan voor ‘elfstedenijs’? Leve de zomer dus!

Maar toch maak ik me, naast al deze vrolijke, zomerse taferelen, al enige tijd zorgen over een fenomeen, dat zich nu zélfs tijdens deze hete maanden manifesteert. Ik had het gevoel alweer enigszins kunnen uitschakelen. Maar een, waarschijnlijk door de hitte bevangen, tv-zender wakkerde mijn latente ‘Hollandse Kneuterigheidsgevoel’ weer volledig aan. Na een korte programma-introductie, vlak voordat de show begon, en een licht twijfelend begin qua kijkcijfers, brak echter volledig de bakpleuris uit in Nederland. De amateurbakkers (ik schat zo’n vijftien miljoen) in ons landje werden op scherp gezet door de uitzendingen van het nieuwe ‘bakformat’ bij Omroep MAX en ‘getriggerd’ om de stoffige bakvormen weer uit de Ikea-keukenkastjes te halen. Massaal werden zweterig zoete broodjes gebakken in den Hollandschen huishoudens en de (in aantocht zijnde) hittegolf voor enige tijd vergeten.

De schaal der kneuterigheid

Heel Holland Bakt bakte ons geen poets en bleek op de ‘Schaal der Kneuterigheid’ van hetzelfde deeg te zijn gebakken als zijn grote broer én ‘opper-Kneutervoorbeeld’, Boer Zoekt Vrouw. Dat ik me tijdens de helse wintermaanden moet verbazen over de het-was-stil-op-straat-programmering van dit, laat ik zeggen, ‘agrarisch datingprogramma’, is nog tot daar aan toe. Maar dat Nederland, tijdens een julimaand van ongekende hitte, massaal voor de Bijl gaat voor een bákprogramma, is een (bak)vorm van ongekende ‘Kneuterklasse’ die ik niet had durven vermoeden.

Het is Nederland op zijn best: het hele jaar door klagen over de slechte en koude zomer, herfst, winter en lente en massaal met een fleece deken en een mok warme chocomel op de bank afstemmen op Boer Zoekt Vrouw. En tijdens een geslaagde, warme zomer klagen over de enorme verzengende hitte en massaal met een nat washandje op het voorhoofd onder de airco afstemmen op Heel Holland Bakt

Daarbij moet ik toegeven dat ik er zelf helemaal niets van bak, van dat ‘gekneuter’ bij al die oerdegelijke tv-programma’s. Liever zou ik het hele jaar door in onze tuin willen genieten van mijn koekje van eigen deeg… Maar helaas, ‘liever’ koekjes worden niet gebakken. En al zeker niet in de zomer!