Leven

Meer en hogere studieschulden

09-08-2013 13:03

Het AD meldde deze week dat woofen (het gooien van bier op brandend vet, waardoor een grote vlam ontstaat) een hype is onder studenten in Delft. Ondertussen mag Breivik geen politicologie studeren en neemt het aantal studieschulden toe.

Woofen

Het AD pakte gisteren flink uit: “Levensgevaarlijke hype onder Delftse studenten: ‘woofen‘.” Woofen kent veel namen, zoals foepen. Woofen is echter net zo’n hype onder studenten als bier drinken: zo lang ik me het kan herinneren, bestaat het. Het doet daarbij ook denken aan de grootste hobby van de heren van New Kids.

Al ziet onderstaande er natuurlijk reuze-spannend uit voor de collega’s bij het AD, tot op heden is de schade – voor zover ik weet – tot een paar vermiste wenkbrauwen beperkt gebleven. Niets om je echt zorgen over te maken.

http://www.youtube.com/watch?v=pMrKYL24K8U

Opgemerkt moet worden dat in het openbaar stunten met brandend vet ongeveer even slim is als gehuld in de volledige Ajax-fanshop door de Coolsingel te banjeren. Fietsenmakers, doe dat gewoon niet.

Breivik

Ander opmerkelijk nieuws: de ivoren toren van de wetenschap besloot om Breivik geen studie politicologie te laten volgen. Later bleek dat de massa-moordenaar niet goed genoeg was in wiskunde, maar het blijft merkwaardig.

Een arts behandelt een patiënt als hij veroordeeld is. Een advocaat verdedigt een verdachte. Waarom menen docenten op een universiteit, ambtenaren waar de Noorse bevolking belasting voor betaalt, hem dat recht te mogen ontzeggen? Juist omdat ze de staat dienen horen ze de wet te respecteren. Daarbij was Breivik politiek geëngageerd – je hoeft het niet met hem eens te zijn – dus zou hij een unieke invalshoek hebben op de studieopdrachten. En het kan weinig kwaad als zijn essays door zijn docenten gelezen worden, zolang hij maar veilig opgesloten zit.

Studieschuld

Het aantal Nederlanders met een studieschuld neemt toe. Dat is logisch, want we leven in economisch barre tijden. Daarnaast gaan veel meer mensen studeren, dus lenen er meer mensen van de Groningse suikeroom dan vroeger.

Het meest opmerkelijke aan dit nieuws is dat nu vooral studenten uit een lager milieu de beurs opschroeven met leningen, terwijl dit voorheen lieden waren uit de hogere sociale milieu’s. Betekent dit dat er meer mensen zijn gaan studeren – of zaten de ouders van Laurens-Jan vroeger wat strakker op hun geld en moest hij destijds bij DUO aankloppen voor een snoepreisje?