Business

Rijke investeerders potten vermogen op

09-08-2013 15:01

Rijke investeerders potten hun geld steeds meer op. Onderzoekers van Spectrem Group vroegen aan vermogende investeerders wat ze anders zouden doen in de crisis, het meest gehoorde antwoord luidde: ‘Meer sparen.

In 2012 werd procentueel ruim 3 keer zoveel gespaard als in 2007. Is dat verstandig? En hoe lang blijven de de investeerders nog defensief?

Bijven we oppotten?

Dat de huidige rijken hun geld oppotten is nog te begrijpen, het vermogen is binnen, en de laatste jaren zagen ze een deel van hun pensioen verdampen. Redden wat er te redden valt, geen gekke dingen meer doen.

Maar hoe zit het met de rijken van de toekomst, de groep die met de weinig inspirerende naam ‘Generatie Y’ door het leven gaat?

Die groep heeft, getekend door de crisis, nog minder vertrouwen in beleggen, vergeleken met de op dit moment op hun geld zittende babyboomgeneratie en generatie X. De banken kunnen de komende decennia rekenen op een generatie die heel defensief vertrouwt op die anderhalf procent rente. Geen gekke dingen doen.

Sparen is ook niet alles

Iris van de Looij van Theodoor Gilissen ziet de trend ook in Nederland, maar benadrukt dat je vermogen niet groeit door op je geld te gaan zitten:

“Met welk doel beleg je? Je kan kijken naar wat er vandaag gebeurt op de beurs, maar je kan ook kijken wat je op lange termijn wil bereiken. Is het dan verstandig om je geld op een spaarrekening te zetten? Op een éénjaars-deposito krijg je momenteel rond de 1%, daar groeit je vermogen nauwelijks van en dan kun je ook nog eens een jaar lang niet bij je geld.”

Hoe verstandig is het om als miljonair uit de aandelen te stappen, en je vermogen te laten rusten op een spaarrekening? Van de Looij legt uit dat ook het vertrouwen in banken, net als het vertrouwen in de beurs, minder groot is geworden:

“Het feit alleen al dat iedereen weet dat er een depositogarantiestelsel tot een ton per rekeninghouder bestaat, geeft al aan dat de tijden ook zijn veranderd op het gebied van vertrouwen in banken. De rente staat op dit moment zo laag dat deze in de toekomst alleen nog maar kan stijgen, dus de relatief ‘veilige’ obligaties kunnen dan ook minder interessant worden. “