Buitenland

Veggie Day, betuttelingsmaatregel van Duitse Groenen

09-08-2013 12:53

De werkende Duitser moet het in de kantine, als het aan de Groenen ligt, één keer per week zonder zijn schnitzel, würst of schinken stellen. De kantinedames moeten een dag per week een Veggie Day houden waarin er uitsluitend vegetarisch en veganistisch wordt geserveerd. Renate Künast van de Groenen licht het voorstel toe: “Een Veggie Day laat mensen zien dat je ook zonder vlees ook lekker kunt eten”. 

En het heeft andere voordelen. Om te beginnen zou een Veggie Day goed zijn voor het klimaat en bijdragen tot een ecologisch verantwoorde vleesindustrie. Ook de Duitse variant van Milieudefensie juicht dit voorstel toe. Zij eisen verder dat minimaal 30 procent van het vlees biologisch verantwoord is.

Bij de Liberale FDP wuift men dit voorstel weg als een onbeschaamde betutteling en een inperking van de vrijheid van de Duitser. In de Duitse pers ontstaat het beeld dat de Groenen een “mag-niet-partij” want de Groenen willen wel meer zaken verbieden waar de Duitser waarde aan hecht. Hier een bloemlezing:

  • – In Bremen is het ponyrijden op kermissen verboden. Zo wil men kinderen leren dat pony’s geen objecten zijn en het lopen van rondjes zou niet goed zijn voor pony’s.
  • – In Hamburg en München is het verboden om warmtebronnen op terrassen te plaatsen.
  • – In heel Duitsland willen de Groenen een maximum snelheid van 130 km/u.
  • – In Baden-Würtemberg mag men niet meer ’s nachts vissen.
  • – In Nordrhein Westfalen moeten de supermarkten uiterlijk om 22:00 dicht op zaterdag zodat het personeel zich kan voorbereiden op de zondag.
  • – Ook in Nordrhein Westfalen hebben de Groenen het kweken van kerstbomen aan banden gelegd.

De Groenen geven ook ronduit toe dat ze veel zaken willen verbieden. Zij geloven in het concept van volksverheffing. Dat veel Duitsers deze bemoeizucht niet waarderen doet er niet toe. “Soms moet men dingen doen die goed zijn voor de burger “ aldus Cem Özdemir, woordvoerder van de Groenen. “Anders moet je niet in de politiek gaan”.

De kans dat de Groenen in de regering komen is klein. De Groenen halen slechts 12 procent n de stemmen in de peilingen en de SPD (met wie ze een coalitie zou kunnen vormen) heeft slechts 22 procent van de stemmen. Een salliant detail is dat Duitsland slechts op de negende plaats staat van landen met een hoge vleesconsumptie. Een Duitser eet gemiddeld 61 kilo vlees per jaar. Dat is minder dan 10 jaar geleden.