Business

Poll: ‘Publieksvriendelijk staken is niet écht staken’

13-08-2013 13:57

Vakbond CNV gaat in beroep tegen de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam, omdat het van mening is dat haar leden doorbetaald moeten krijgen tijdens zogenaamde publieksvriendelijke acties. Het gerechtshof werd in mei van dit jaar in het ongelijk gesteld. Wat vindt u? Wie moet er opdraaien voor de loonkosten van dit soort publieksvriendelijke acties in het openbaar vervoer? De vakbonden, of de werkgever?

Publieksvriendelijk karakter

De vraag is wie er moet opdraaien voor de loonkosten van de publieksvriendelijke acties, zoals in 2008 gehouden door buschauffeurs in het streekvervoer. Volgens CNV-bestuurder Wyb Kusters heeft het publiek niet geleden onder de acties omdat de bussen gewoon bleven rijden, omdat de kaartjes niet werden gecontroleerd, maar de bussen wel gewoon bleven rijden.

De werkgevers hielden desondanks loon en tijd in. Kusters schat ruwweg dat het gaat om zo’n 4 miljoen euro.

Duidelijkheid

Staken in het openbaar vervoer levert al snel maatschappelijke ontwrichting op en een grote kans dat de rechter de stakingsacties verbiedt. Door de uitspraak in eerste aanleg lijkt het erop dat publieksvriendelijke acties worden gelijkgetrokken met volledige stakingen, aldus Kusters. ‘Daar willen wij nu duidelijkheid over, met het oog op toekomstige actiemodellen in het openbaar vervoer.’