Economie

CDA positief over kabinetsplannen levensverzekering

14-08-2013 17:09

Het CDA staat positief tegenover de kabinetsplannen om het mogelijk te maken levensverzekeringen vervroegd af te breken, om daarmee hypotheken af te lossen. Dat meldt CDA-kamerlid Pieter Omzigt tegenover ThePostOnline. 

Het voordeel van de consument zou erin zitten dat er geen belasting hoeft te worden betaald over het gespaarde kapitaal en het behaalde rendement.

Urgent probleem

Het CDA is blij dat het kabinet ‘signaleert dat dit een urgent probleem is.’ Daarnaast zijn de Christendemocraten, die op dit moment 13 zetels in de Tweede Kamer bezetten, dat het kabinet probeert met ‘concrete voorstellen tot oplossingen te komen.’

Individuele gevallen

Wel is het CDA benieuwd naar de verdere uitwerking van de plannen: ‘We willen de rekenvoorbeelden zien. Hoe gaat op deze manier aflossen in individuele gevallen uitpakken? Voor wie is dat wel gunstig, en voor wie niet? Wat voor een keuzeregime zit eraan vast?’

Verbond voor Verzekeraars

Eerder vandaag stelde het Verbond van Verzekeraars zich op het standpunt dat de plannen ronduit kortzichtig zijn:

“In bijna alle gevallen zal dit niet in het belang van de klant zijn. Tegenover gewin op de korte termijn voor de overheid (minder geld kwijt aan hypotheekrenteaftrek) staat een verlies voor de consument. Die loopt een aanzienlijke opbouw van kapitaal mis (om later mee af te lossen) in zijn kapitaal- of beleggingsverzekering eigen woning. Hij blijft dus met een schuld zitten. Daarnaast loopt de consument na aflossing het voordeel van zijn hypotheekrenteaftrek mis.”