Business

‘Kabinetsplan levensverzekering dupeert consument’

14-08-2013 13:59

Het wordt misschien mogelijk om een levensverzekering vervroegd op te nemen om met het geld dat daarmee vrijkomt de hypotheek af te lossen. Dat is een van de opties die binnen de coalitie van VVD en PvdA bekeken is in het kader van het bezuinigingspakket van het kabinet.

Bronnen in de coalitie stellen in reactie op berichtgeving in het Financieele Dagblad dat er eerder al is gekeken naar de mogelijkheid om de levensverzekering vervroegd te laten opnemen. Maar of het het uiteindelijke pakket gaat halen is onduidelijk. De top van de coalitie is komende maandag voor het eerst sinds een aantal weken reces weer bijeen.

Het verbond van verzekeraars noemt in een persbericht de plannen ‘ronduit kortzichtig’:

In bijna alle gevallen zal dit niet in het belang van de klant zijn. Tegenover gewin op de korte termijn voor de overheid (minder geld kwijt aan hypotheekrenteaftrek) staat een verlies voor de consument. Die loopt een aanzienlijke opbouw van kapitaal mis (om later mee af te lossen) in zijn kapitaal- of beleggingsverzekering eigen woning. Hij blijft dus met een schuld zitten. Daarnaast loopt de consument na aflossing het voordeel van zijn hypotheekrenteaftrek mis.