Binnenland

OM eist 1,5 jaar cel tegen kopschopper Brent L.

14-08-2013 12:52

Brent L. moet van de officier van justitie 1,5 jaar de gevangenis in omdat hij in januari in Eindhoven een 22-jarige man ernstig heeft mishandeld. Bovenop deze straf eiste de aanklager ook 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Brent L. heeft zich, samen met anderen, schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag, vindt het Openbaar Ministerie (OM). De eisen tegen de drie andere verdachten worden later woensdag bekend.

De nu 18-jarige L. reageerde echt heel emotioneel tijdens de besloten zitting, zei zijn advocaat Erik de Mare. Zowel op de slachtofferverklaring, als op de eis.

De Mare noemde de eis pittig. “Mijn cliĆ«nt is erg geschrokken. Ik denk dat deze hoge eis is ingegeven door de enorme heisa en de druk in de media. Deze zaak heeft meer dan normale aandacht gekregen.”

De maximale celstraf voor minderjarigen is 2 jaar.

L. is de hoofdverdachte van de brute mishandeling op 4 januari op de Vestdijk in Eindhoven. Daarbij werd het slachtoffer tegen het hoofd geschopt, terwijl hij al bewusteloos op de grond lag.

De Mare gaf aan dat L. woensdag spijt heeft betuigd tegenover het slachtoffer. De man las een volgens verschillende advocaten bijzonder emotionele verklaring voor. Hij gaf aan nog steeds heel boos te zijn.

De advocaat pleitte ervoor de straf van L. te beperken tot de duur van het voorarrest en daarnaast een voorwaardelijke en een taakstraf.

De vader van medeverdachte Tom K. zei dat hij is geschrokken van de slachtofferverklaring die in de rechtszaal werd voorgelezen.

Ook werden er beelden van de mishandeling getoond. “Je zoon zo zien is verschrikkelijk”, aldus de vader.

De officier van justitie eiste 12 maanden celtegen Tom K. Daarvan zijn er 8 voorwaardelijk. Hij was ook betrokken bij de zware mishandeling op 4 januari in Eindhoven.

De 17-jarige K. betuigde net als de hoofdverdachte Brent L. spijt van zijn daden en bood het slachtoffer excuses aan, zo liet zijn advocaat Peter van de Laar weten.

Als de rechter meegaat in de eis van de officier van justitie betekent dat dat K. terug moet naar de cel. Hij kwam woensdag nog als vrij man door de hoofdingang het Paleis van Justitie binnen.