Media & TV

‘Beste Beatrice de Graaf, werkelijkheid in ’09:11 Zulu’ anders dan besproken in Zomergasten’

15-08-2013 10:08

Geachte mevrouw de Graaf,

Het verheugde me zeer dat u een fragment uit mijn documentaire 09:11 Zulu, Nederlandse commando’s in Uruzgan heeft gekozen voor in de uitzending van Zomergasten (want als je film daarin ter sprake komt besta je pas echt). Uw opmerkingen over de inhoud van het fragment vond ik eveneens grotendeels prima. Er moet mij echter iets van het hart.

Onvermijdelijk is inmiddels geworden dat mijn meevechten ter sprake komt. Ik zou daarover graag twee zaken recht willen zetten:

Kick om mee te schieten

Ten eerste: u zei dat het mij “een kick gaf mee te schieten.” Dat is enorm kort door de bocht en doet tekort aan zowel mijn integriteit als aan de werkelijkheid. Een werkelijkheid die vele malen ingewikkelder is. Via deze link naar een interview dat ik gaf voor Historien.nl kunt u het juiste verhaal beluisteren.

Ten tweede: u zei dat de film controversiëel was door het in de vorige alinea vermelde meevechten. Dat is onjuist. De film is controversiëel omdat er tot tweemaal toe acht Kamervragen zijn gesteld over mijn film en ik vooral daardoor persona-non-grata werd verklaard door Directie Voorlichting van MinDef.

Kamervragen

De eerste acht Kamervragen werden op de avond van de eerste uitzending door de NCRV gesteld door Bert Koenders. Die gingen er voornamelijk over of de minister op de hoogte was van hetgeen de commando’s in mijn film vertelden en of de minister wel wist dat het daar oorlog was.

De tweede keer werden er vragen gesteld door Harry van Bommel (SP) ten tijde van de DVD-release. Die vragen gingen over het bestaan van een dodenlijst (en die bestond wel degelijk). Ik had namelijk in de extra’s op de DVD een scène gezet die de eindmontage niet gehaald heeft, maar waarin volstrekt duidelijk wordt dat die dodenlijst er was.

Ik stuur u overigens met plezier een DVD, zodat u die extra’s nog eens rustig kunt bekijken.

Controverse

Daarom was de film controversiëel. Niet omdat ik -als reserve-officier- toen mijn batterijen leeg waren en we in het tweeëneenhalf uur durende vuurgevecht voor de twaalfde maal werden aangevallen op 30 meter afstand- het aantal van 25 vuurwapens (Diemaco C8) heb vermeerderd met 1. En dat telt in zo’n situatie, kan ik u vertellen. Overigens werden mij nog tijdens het gevecht daarover bemoedigende woorden toegesproken door de commando’s: “Hey Vik, ouwe sniper, goed werk!”

Tot slot wil ik nog toevoegen dat het OM dit schietincident heeft afgelegd als noodweer (niet eens als noodweer-exces). Die brief van het OM heb ik inmiddels ingelijst.

Rest mij te zeggen dat ik met veel interesse naar de Zomergasten van afgelopen zondag heb gekeken, dat mijn moeder trots was en dat ik het voor 99 procent roerend eens was met alles wat u vertelde.

Vriendelijke groet,

Vik Franke.