Business

Verboden in China: rotsvilla op flatgebouw

15-08-2013 13:48

De burgemeester van Beijing heeft zich de woede op de hals gehaald van architectuur-liefhebbers, door een privaat creatief bouwproject te verbieden. Een ‘Professor Zang’ kocht het Penthouse van een flatgebouw in Beijing, en bouwde vanaf daar een prachtige villa op het dak van het gebouw.

rooftop-villa-6

Professor Zang kreeg lof uit de hele wereld voor zijn creatie, waar hij ongeveer 6 jaar over deed, maar de Chinese autoriteiten zijn minder enthousiast. Professor Zang had blijkbaar zijn papieren niet op orde, en ontving een dwangbevel, waarin staat dat zijn villa binnen 15 dagen verwijderd moet zijn.

001aa0ba5c85137297615e

Na veel kritiek op deze beslissing, lieten woordvoerder van Chengguan (de lokale overheid) weten dat de constructie riscico’s met zich meeneemt: te zwaar voor het gebouw om te dragen en gevaar bij aardbevingen of bliksemaanslag. Daar hebben ze ongetwijfeld een punt, maar wie deze foto’s ziet vraagt zich af of het niet het risico waard is.

rooftop-villa-2 rooftop-villa-3

 Foto’s via China.org.cn

Het is overigens niet zeldzaam dat Chinezen eigenhandig nog een verdieping toevoegen aan flatgebouwen, hoewel het doorgaans gaat om provisorische constructies met golfplaten en steigers:

Extra flat

Foto: Thomas Hogeling