Politiek

Staande houden Marokkaanse jongens Amersfoort terecht

16-08-2013 15:36

De twee Marokkaanse jongens die in juni in Amersfoort werden aangehouden zijn terecht gefouilleerd. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer. Er ontstond ophef in de media nadat de jongens werden aangehouden. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wilde opheldering over de kwestie. Ze zouden zonder aanleiding zijn gefouilleerd.

Winterkleding in de zomer

De Amersfoortse wijk Kruiskamp is een aandachtsgebied voor politie in het kader van woninginbraken. De twee minderjarige jongens trokken volgens Opstelten de aandacht van de politie omdat zij bij een temperatuur van ongeveer 20 graden celsius winterkleding droegen en een capuchon over hun hoofd hadden getrokken. De agent in kwestie vond dat een verdachte situatie.

OM: agent heeft correct opgetreden

Op dat moment gingen  de jongens, op de weg, voor de auto van de politieambtenaar lopen. Dit ervoer de agent als gevaarlijk en hinderlijk en hij besloot de knapen staande te houden. Aangezien één van de jongens zich niet kon identificeren vond er een ‘identiteitsfouillering’ plaats. De jongen werd vervolgens de kans gegeven om zich ’s avonds op het bureau alsnog te identificeren. Er vond geen aanhouding plaats en de jongens werden niet bekeurd. Het OM is van mening dat de betrokken agent in casu correct heeft opgetreden.

Geen ethnic profiling

Marcouch wilde ook van Opstelten weet of de politie aan ethnic profiling doet. Volgens Opstelten is daar geen sprake van. De politie handelt volgens de minister naar aanleiding van ‘objectieve selectiecriteria’. “Binnen deze inzet is de focus op afwijkend gedrag een belangrijke factor. Hierdoor wordt de aanpak effectiever en de pakkans verder vergroot”, aldus Opstelten.