Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Waarom komt de Tweede Kamer niet terug van reces?

16-08-2013 10:50

Beste Chris,

Deze week kwamen er nieuwe cijfers uit over de Nederlandse economie. Het gaat nog steeds niet goed: de werkloosheid stijgt, net als het begrotingstekort, aan de recessie komt maar geen einde en de groeicijfers voor volgend jaar zijn naar beneden bijgesteld. Andere Europese landen doen het veel beter dan Nederland. Ik mis in de politiek een gevoel van urgentie om hier iets aan te doen. Er gebeurt momenteel in Den Haag eigenlijk niets, want de Tweede Kamer is met reces. Moet men niet in sneltreinvaart aan de slag en dus zo snel mogelijk terugkomen van vakantie?

Geen reces

Beste geen reces,

U heeft te hoge verwachtingen van wat de politiek kan doen aan de economische crisis. Vanzelfsprekend bestaat er een relatie tussen het beleid wat er wordt gevoerd en de recessie, maar dat heeft weinig te maken met het reces van de Tweede Kamer en hoeveel er in Den Haag wordt vergaderd. Als de Tweede Kamer meer gaat vergaderen, zal dat geen enkele invloed hebben op de recessie. De Tweede Kamer hoeft slechts de juiste beslissingen te nemen en kan daarna eventueel zelfs langer met reces dan nu.

Politici verschillen van mening hoe de crisis opgelost moet worden. Sommigen vinden het goed nu te nivelleren, anderen willen investeren en weer anderen bezuinigen. Er zijn ook weer politici die deze oplossingen bestrijden en zo weet niemand meer hoe we de crisis op kunnen lossen. Welke oplossing de beste is, is een discussie op zich en die wordt in Den Haag heus wel gevoerd. De vraag is alleen of de besluiten die uit die discussies komen ook werkelijk iets oplossen. Ook daarbij zijn de verwachtingen vaak te hoog.

Imago van de VVD

Politici geven burgers graag de indruk dat ze overal over gaan en dat als hun partij de eigen voorstellen kan uitvoeren, alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dat is echter niet zo. We kunnen dat bijna niet beter illustreren dan met de VVD. Als we naar het imago van de VVD kijken, zien we dat deze partij goed weet wat ondernemers willen, goed in staat is werkgelegenheid te scheppen en de economie aan te jagen. Toch blijkt dat imago weinig waard nu de VVD alweer enkele jaren de grootste partij is. Wat op papier makkelijk is, valt in de praktijk niet mee.

We moeten dus gewoon afwachten wat er gebeurt. Er komen in september ongetwijfeld weer veel opgewonden debatten over de tegenvallende economische cijfers, maar ze zullen het beleid nauwelijks veranderen. Of het beleid positieve resultaten zal hebben, blijft een kwestie van gokken. Het enige wat u kunt doen is opletten hoe de regering het er op deze hindernisbaan afbrengt en daar bij de volgende verkiezingen consequenties aan verbinden.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks een vraag over politiek bij ThePostOnline.nl. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: grafiek uit persbericht CBS.