Reisadvies: Lloret, Blanes en Groningen

16-08-2013 11:30

Waar moet je heen deze week? ‘Waar is dat feestje?!’ Lloret, Blanes en Groningen, zo betoogt Jan-Maarten van der Molen. Met allerhande reisadviezen die van pas komen, zoals dat vliegen goedkoper is dan met bus. En chiller.

De bus

Blanes & Lloret de Mar. Ik kan dan eindelijk zeggen dat ik er geweest ben. En het was een pelgrimstocht om er te komen. Met de bus dan.

Op je busticket staat ”15 uurtjes comfortabel reizen onder het genot van hapjes en frisjes.” Nu ik het zo teruglees… Goeie grap. Amusant. M’n longen hebben inmiddels een sixpack van het lachen. Maar daar dacht ik toen wel anders over. Ten eerste duurt die reis geen 15 uur. Het duurt plusminus 24 uur. Afhangende van waar je vandaan komt. Je mocht willen dat het 15 uur duurt. Naja… Ik had van die massief stalen busstoelen al na een kwartier een hernia in m’n reet maar goed.

Ten tweede; ”Hapjes en frisjes” is niet echt wat het lijkt. De hapjes bestaan uit tosti’s, tosti’s, en jawel.., tosti’s. ‘S avonds. ‘S ochtends. ‘S middags. Wanneer dan ook. Je vreet verdomme tosti’s. En wàt voor tosti’s. Ik bespaar je de details.

Kosten noch moeite

Daarnaast zijn de ”frisjes” wel te drinken alleen niet te betalen. Iedereen weet dat je niet kan pinnen in een bus. Maar waarom zou je ook? Je gaat er immers vanuit dat je niet meer dan pakweg 10,- nodig hebt om te voorkomen dat je in zo’n bus uitdroogt en sterft.

Bij deze. Be warned. In míjn bus gold: één slok cola, en je portemonnee voelt 4 euro lichter. Bier is trouwens even duur als niet-alcoholische drankjes. Dus je kan net zo goed for the fuck of it aan de zuip gaan in die bus. Altijd blijven drinken. Niets is zo erg als dorst en het gevoel hebben dat je ingewanden gemummificeerd worden. Zeker als je al de hele reis wanhopig opzoek bent naar zitcomfort.

Dan als laatste de buschauffeur. Waarschijnlijk zal iedereen wel een fatsoenlijke bestuurder hebben op zijn reis naar Spanje, maar ik dus niet. De mogelijkheid dat je vervoerd zal worden door een of andere hoogbejaarde Anton de Vries uit Almelo die om het uur z’n incontinentieluier moet verwisselen bij een AC-restaurant is dus gewoon vet hard aanwezig. Nou. Dat waren wel zo’n beetje de enige nadeeltjes. Valt mee.

Oja, en met het vliegtuig gaan (via Barcelona) is (en dat verwacht dus niemand) 40,- goedkoper. Ik wist het toen niet en werd helemaal gek toen ik erachter kwam, dus bij deze. Geen dank.

Blanes & Lloret

Of je met een reisorganisatie bent of niet maakt wel verschil. Ook al lijkt het duur als je alles laat regelen door een reisorganisatie. Uiteindelijk is het wel goedkoper. En makkelijker. Ik kon mij makkelijk 10 dagen redden op 300,-.

Blanes is klein.., en vooral heel klein. Je hebt er pakweg 6 kroegen en twee discotheken. Maar dat is ook het enige wat je nodig hebt daar. De discotheken en kroegen zijn meer dan prettig. Voor het echte werk ga je naar Lloret.

In Lloret heb je op zondag Kraantje Pappie. Op maandag heb je in Blanes Vato Gonzales. Dinsdag Mr. Polska. Woensdag Quintino. Donderdag (en dat is absoluut niet de moeite en het geld waard) Matsoe-matsoe. En op vrijdag La Fuente. Twee rappers. Drie wereld-DJ’s. Allen zijn episch vet.

Er is nog veel meer te weten over uitgaan in Lloret, Blanes of ergens anders, maar dat kun je wel ergens anders vandaan halen. Oja, en laat je niet misleiden door mensen die op de hoeken van de straten staan en je vragen of je ergens korting op wil of wat wil drinken of een deal wil maken of wat dan ook, zogenaamd omdat het ergens anders allemaal 3x duurder zou zijn. Bullshit. In Blanes & Lloret is bier gewoon 1,50 en ná 11:00 3,00. Andere drank is ook gewoon 5x zo goedkoop in de winkel. Oja, als je in Lloret bent. Houd even 46,- achter de hand. Dat is om het Millennium-feest mee te betalen. Daar wil jij absoluut heen. Je gaat er heen. Want je wil daar heen. Zo. Alles duidelijk? Over naar Nederland.

Groningen

Het (wat studenten betreft) Lloret de Mar van Nederland. Want de keiweek is weer begonnen. Dag of drie geleden. Ik las op Twitter dat studenten in andere steden ook een poging doen om een leuk introductiefeestje te bouwen. Zag dat het meest spectaculaire waar men in de rest van het land van sprak, het moment was dat er geen bewolking aan de hemel scheen te zijn. Nou… Hou maar vast op dan. ‘T feest is dus hier. In Groningen. Ik verwacht u allen. Als u niet komt komen er Duitsers die je plek innemen. Dat moet niemand willen.

Zo. Hoop dat u wat met al deze informatie kan, en mocht je deze week in Groningen zijn, prettige keiweek en Vive les etudiants!