Lex Immers: ‘We gaan niet schelden in de kleedkamer’

18-08-2013 22:12

Een rommelige klassieker op een plaggenveld. Dat is de korte samenvatting van de 2-1 overwinning van Ajax op Feyenoord. Het gras liep zwaar, de bal stuiterde over polletjes en het spel was veelal slordig. Geen giftige botsing tussen twee rivalen, eerder een langdurige knuffel van boksers in de clinch. Ajax won dankzij een spectaculair kopdoelpunt van spits Sigthorsson. Feyenoord staat na drie wedstrijden nog steeds op nul punten.

Hooghouden

De sfeer in de Arena zat er vlak voor de wedstrijd goed in. Dat kwam niet zozeer door volkszanger Peter Beense die Bloed, zweet en tranen wilde zingen, maar geen muziek had, het lag ook niet aan de vrolijke ballonnenheg op het veld of het eerbetoon aan een vaste steward. Het gejuich was voor Martijn.

Martijn is – gokje – ongeveer 12 jaar oud en mocht hooghouden op het veld. Hij wipte de bal op en begon. De bal sprong van links naar recht en andersom. 100 keer. Terwijl de Arena rustig volstroomde bleef Martijn gefocust; zijn rug licht gekromd, hoofd over de bal gebogen en armen hoekig langs zijn lichaam. 500 keer. Het Ajax-broekje dat hij droeg was te groot en zijn enkels breekbaar dun, maar Martijn bleef in balans. 800 keer. Langs de zijlijn keken Van Bronckhorst en Bergkamp toe. Verderop wees Kenneth Perez het jochie aan. 1000 keer. Groot applaus van het publiek. Martijn ging door, van links naar rechts. Ajax- en Feyenoord-spelers liepen na hun warming-up langs omdat de wedstrijd bijna zou beginnen, maar Martijn krabde alleen even aan zijn jeukende neus. Hij was de hele Arena aan het entertainen, zijn helden zou hij later wel aankijken. 2000 keer. Pas op het moment dat de spelers klaarstonden in de catacomben, verloor Martijn de controle: 2700 keer, een record in de hooghoudcompetitie. Nogmaals applaus, zelfs van de perstribune, waar normaal niet wordt geklapt.

Penalty

Al snel werd het echter stil in de Arena. Een wakker Feyenoord toonde het betere kleunwerk en Pellè scoorde na zes minuten de 0-1. De Rotterdamse aanvalsdrift hield een kwartier stand. Daarna werden de dijken verhoogd en leunde Feyenoord achterover. Ruud Vormer bracht Viktor Fischer uit balans en scheidsrechter Kuipers gaf een penalty aan Ajax. “Het was geen penalty,” aldus Vormer. “Het was wel een penalty,” aldus Fischer.

Ook na afloop werd de welles – nietes discussie gevoerd. Lex Immers sprak van een heel makkelijke strafschop en Lasse Schöne geloofde dat Fischer wel degelijk gehaakt werd. Ronald Koeman vond het niet echt een penalty, Niklas Moisander zag dat er contact was. Welles – nietes.

Na de benutte penalty tekende Sigthorsson voor zijn tweede doelpunt. Een vliegende kopbal, onderkant lat, stuiterend achter de doellijn. Het zou het enige fragment blijken dat mogelijk wordt nagespeeld op schoolpleintjes of grasvelden. De tweede helft was slecht en alleen spannend omdat Feyenoord misschien nog gelijk zou maken. Dat gebeurde niet. Ajax en Feyenoord liepen een helft lang ploegend het balverlies achterna, totdat scheidsrechter Kuipers de mannen van Ronald Koemand puntloos terug naar Rotterdam floot.

Nul punten

Koeman: “Het is de slechtste competitiestart uit onze geschiedenis en we willen graag van de hatelijke nul punten af, maar in deze wedstrijd heb ik genoeg punten gezien die houvast bieden voor de toekomst. We hebben gestreden en helaas verloren, maar we gaan nog genoeg punten pakken.”

Clasie: “Feyenoord zit niet in een crisis, dat is een te groot woord. Bij een crisis denk ik eerder aan een club als NEC, zij hebben al 12 wedstrijden op rij verloren. Natuurlijk weet je dat de druk bij Feyenoord groot is, maar we kunnen alleen rustig blijven en hard werken voor betere resultaten.”

Immers: “We gaan nu niet zitten schelden in de kleedkamer, dat heeft geen zin. We hadden vandaag de kans om hier met één of drie punten weg te gaan en het is zonde dat het niet gelukt is, maar nu richten we ons eerst op Europees voetbal en dan op NAC. We spelen thuis tegen NAC en we zijn het verplicht aan de fans en aan onszelf om die wedstrijd te winnen.”

Beter gevoel

Bij Ajax heerste opluchting over de moeizaam tot stand gekomen overwinning. Lasse Schöne noemde de midweekse interlands als mogelijke reden voor het matige spel van beide kanten, “al mag je een wedstrijd natuurlijk nooit zo slap beginnen, zeker niet als je tegen Feyenoord speelt.”

“De eerste helft was nog vrij aardig, maar in de tweede helft hadden we moeite om ons spel te spelen. Nee, dat was niet hoogstaand, maar ik had ook het idee dat mensen er echt doorheen zaten,” vervolgde Schöne. “Toch moeten we ook positief blijven, want uiteindelijk hebben we gewonnen en daar gaat het om. Vorige week tegen AZ speelden we beter, maar verloren we. Dan heb ik liever dit resultaat, dat geeft een beter gevoel.”

Al met al zal deze klassieker niet als meest spectaculair de boeken in gaan.

In tegenstelling tot het record van Martijn.