Voetbal

Onderzoek: NEC wordt niet beter van ontslag Pastoor

19-08-2013 13:28

Alex Pastoor is de eerste trainer dit Eredivisieseizoen die vervroegd zijn werkkamer mag opruimen. Met drie nederlagen op rij werd de troosteloze serie zonder overwinningen van vorig seizoen doorgezet. Maar wat levert dit ontslag de club uit Nijmegen in de praktijk eigenlijk op?

Korte en lange termijn

Hoogleraar algemene economie Bas ter Weel deed onderzoek naar de resultaten van clubs na het ontslaan of vervangen van trainers. Zijn conclusie is duidelijk: op de korte termijn kan het effect hebben, maar op de lange termijn niet. Genoeg clubs die een slechte reeks neerzetten kwamen namelijk met dezelfde trainer deze dip weer te boven.

Credits voor nieuw duo

NEC Nijmegen treedt komend weekend in de eigen Goffert aan tegen (mede-?)degradatiekandidaat RKC Waalwijk. Het is niet onwaarschijnlijk dat de Nijmegenaren voor eigen publiek de eerste punten van het seizoen gaan binnenslepen. Ongetwijfeld zal er worden gesproken van een schokeffect en zullen de nieuwe trainers Ron de Groot en Wilfried Brookhuis de credits daar voor krijgen. Maar onderzoek toont aan dat het niet aannemelijk is dat het nieuwe trainersduo een betere eindklassering gaat noteren dan dat de Nijmegenaren dat onder Pastoor zouden hebben gedaan.