Voetbal

Erik ten Hag: ‘Guardiola heeft oog voor mijn spelers’

20-08-2013 13:36

Erik ten Hag deed als assistent van Fred Rutten de nodige ervaring op in het trainersvak. Hij ontgroeide zijn rol op de achtergrond en mocht op eigen benen staan in de Jupiler League bij Go Ahead Eagles. Middels een even spannende als enerverende nacompetitiecyclus hielp hij de club na 17 jaar weer aan Eredivisievoetbal. Maar dat avontuur zijn The Eagles inmiddels aangegaan zonder de succescoach. Hij sloeg zijn vleugels uit over de grens.

Bayern grote familieclub

Het gaat hard met de trainerscarrière van Erik ten Hag. Hij is neergestreken bij de Duitse alleenheerser Bayern München, waar hij de hoofdtrainer is van het beloftenelftal. “Bayern is een grote familieclub. Ik vind het een van de meest fascinerende clubs in Europa, zo niet de meest fascinerende. De club behoort al 30 á 40 jaar tot de top in Europa en de afgelopen drie jaar stonden ze zelfs in de finale van de Champions League. Het bevalt me hier uitstekend.”

Niet alleen Ten Hag zag Bayern München worden bijgeschreven op zijn trainers-CV. Ook de hoofdmacht van de Beierse formatie kreeg een nieuwe hoofdcoach en niet de minste. Joseph Guardiola heeft na een sabbaticaljaar weer zin om te vlammen en zwaait tegenwoordig de scepter in de Allianz Arena. ”We hebben veel contact. Ik spreek vrijwel dagelijks met mensen uit zijn trainersstaf en regelmatig schuift Guardiola zelf aan. In welke taal we communiceren? We beheersen beiden prima Engels en Duits.”

Guardiola gek van voetbal

De geboren Tukker is onder de indruk van zijn collega. “Hij is een erg gedreven persoonlijkheid en helemaal gek van voetbal. Hij zit er bovenop en bepaalt álles op het veld. De lat  ligt hoog, maar hij heeft absoluut oog voor mijn spelers. Er zijn mogelijkheden voor hen om aan te sluiten bij het eerste.”

Want hoewel FC Bayern regelmatig grote spelers koopt, heeft het een lange traditie met de doorstroom van jeugdspelers. Ten Hag heeft er dan ook alle vertrouwen in dat hij spelers kan gaan afleveren bij de hoofdmacht. “Er zit veel spelers in mijn groep die de potentie hebben om de eerste selectie te halen. Die jongens hebben wat geluk nodig, dat net op hun positie een speler geblesseerd of uit vorm raakt. Maar de kansen zijn er. Guardiola heeft bijvoorbeeld laatst tien spelers uit de beloften meegenomen op trainingskamp.”

Breno als assistent

Los van Ten Hag en de beloften staat er vanaf deze week een bijzondere verschijning op het trainingsveld in Beieren. Het is Breno, de Braziliaanse ex-speler  van Bayern München die momenteel een celstraf van bijna vier jaar uitzit wegens het in brand steken van zijn eigen huis. Hij mag gedurende de dag vijf uur de gevangenis verlaten om als assistent van Ten Hag op het trainingsveld te staan. Een re-integratieproject waar familieclub Bayern graag aan meewerkt, zo blijkt uit het statement op de website.

De clubleiding nam de beslissing om Breno te helpen, Ten Hag kreeg hem toegewezen. Niet alleen de Braziliaan lijkt hiermee geholpen, ook de jonge profs kunnen er hun voordeel mee doen. Talenten kunnen zien hoe belangrijk het voor hun sportieve carrière is om buiten het voetballen om hun zaakjes op orde te hebben. Levens- en voetbalervaring gaat wat dat betreft hand in hand. Breno begon gister met een korte introductie en zal gedurende zijn periode bij de beloften steeds meer mogen doen.

Erik ten Hag heeft met de clubleiding van Bayern Munchen afgesproken dat hij geen uitspraken doet over de aanwezigheid van Breno bij de club.