Portemonnee

Lowlands speelt kat en muis met bewaking

20-08-2013 12:05

Lowlands, zoals de meeste festivals ook een jaarlijks kat-en-muisspel tussen politie, bewakers en bezoekers. Een kaartje van 185 euro is voor velen toch wat duur, en als het festival ‘s nachts van een bandjesfeest in een dancefeest verandert, loopt zo’n 70% met grote pupillen of doorgesnoven neusjes rond. Helaas konden we geen professionele Oost-Europese zakkenrollers vinden, maar ThePostOnline vroeg wel drie andere bezoekers naar hun kat-en-muis-spelletje in Biddinghuizen.

De controle op drugs lijkt waardeloos, maar is in werkelijkheid vrij geraffineerd. Bij de ingang staan bewakers in opvallende shirts die hoogstens soms een tas op wapens controleren, maar daarna loop je in een fuik van undercover politie. Iedereen die een verdachte beweging maakt richting boxershort, waar de pilletjes en het poeder in kleine plastic zakjes goed zijn weggestopt wordt er door de politie uitgepikt.

Weet u dat u een misdrijf pleegt?

Zo ondervond ook Freek (19): “Ja, dat was een beetje stom, ik wilde het zakje van mijn boxershort in mijn gewone broekzak stoppen, toen werd ik gelijk op mijn schouder getikt door een man met een Lacoste-polootje.” Achter een hek moest Freek zijn identiteitsbewijs geven en werd hem gevraagd of hij nog meer bij zich had: “Dat had ik niet, ik had een halve gram MDMA bij me, en twee pilletjes. Een politieman in burger vroeg me of ik wist dat ik een misdrijf pleegde. Ik zei ja, amen en sorry en ik mocht weer weg, de drugs was ik kwijt natuurlijk.”

“Ze hebben wel een mooie truc, ze doen nonchalant een plastic handschoentje aan en zeggen dan dat het je laatste kans is om je drugs in te leveren. Dan geef je natuurlijk gelijk alles wat je hebt.”

“De jongen naast me had volgens mij nog minder bij zich maar die ging bijdehand doen, waarom het verboden was en wat het nou boeide. Die mocht nog wat langer blijven. Ik heb de pillen die ik nog in mijn tent had liggen aan mijn vriend gegeven, toen ik opnieuw het terrein opliep kon hij gewoon doorlopen, ik mocht met weer melden bij dezelfde man. Na één minuut kon ik weer weg.”

5 vrouwen, 4 kaartjes

Floor (24) kocht een kaartje van een zwarthandelaar en ging met 4 vriendinnen naar Biddinghuizen, de zwarthandelaar kwam nooit opdagen, gelukkig had Anne nog niet betaald: “Stond ik daar, met 5 vrouwen en 4 kaartjes.” Anne besloot op een onbewaakte plek over een hek te klimmen, en gaf zichzelf aan bij de bewaking: “Ik zei dat ik waarschijnlijk bij het dansen bij Crystal Fighters op de één of andere manier mijn bandje was kwijtgeraakt.”

“Ik moest drie uur tussen de opgepakte XTC-dealertjes zitten, ze vroegen op welke naam mijn kaartje stond en hoe laat en waar ik dan precies binnen was gekomen. Ik wist de gegevens van het kaartje van mijn vriendin, en dreunde het zo op, uiteindelijk heb ik toen een bandje gekregen.”

Een paar uur later staat Anne in de Alpha-tent te zoenen met een jongen, begeleidt door de beats van Ben Pearce.

Stom dat het verboden is

Lara (29) is idolaat van Nick Cave, maar had geen kaartje voor Lowlands, haar ouders wel. Haar moeder moest zondagmiddag weer werken, dus Lara reed met de auto naar Biddinghuizen, bewapend met een naaisetje, en draad in de kleur van het polsbandje. “Voorzichtig loshalen en weer vastnaaien, zo gedaan. Ook wel zo eerlijk, dat als mijn moeder op zondag niet kan ik ook een dagje mag kijken, eigenlijk is het stom dat dat verboden is, toch?”

En Nick Cave? “Zóó mooi!”