Buitenland

Klokkenluider Manning krijgt 35 jaar cel

21-08-2013 16:34

Bradley Manning is vandaag door de krijgsraad tot 35 jaar cel veroordeeld. De 25-jarige Amerikaanse militair heeft vertrouwelijke documenten doorgespeeld aan klokkenluiderssite WikiLeaks. Hij was eind juli al schuldig bevonden aan onder meer spionage. Tegen Manning was deze week 60 jaar cel geëist. Pas ruim anderhalf jaar na zijn arrestatie, op 16 februari 2012, verscheen Manning voor het eerst voor een militaire rechtbank.

Collateral Murder

De militair werd in mei 2010 gearresteerd in Irak. Daar was hij gestationeerd toen hij onder meer de geruchtmakende video Collateral Murder doorspeelde. Daarin is te zien hoe Amerikaanse gevechtshelikopters in 2007 burgers beschieten in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Persbureau Reuters probeerde al sinds de beschieting in 2007 de beelden in handen te krijgen, maar kreeg geen gehoor bij het Amerikaanse leger.

Cables

Manning lekte ook honderdduizenden andere documenten, onder meer zogeheten ‘cables’, diplomatieke berichten. Het was het grootste lek van vertrouwelijke informatie in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Hij werkte vanaf 2009 in Irak als militair bij de inlichtingenafdeling. Manning had zo toegang tot een enorme hoeveelheid vertrouwelijke informatie.