Buitenland

VN-Veiligheidsraad onmachtig over Syrië

22-08-2013 17:31

De VN-Veiligheidsraad heeft opnieuw zijn onmacht getoond om de al ruim 2 jaar durende burgeroorlog in Syrië aan te pakken. De raad besloot woensdagavond niet officieel te onderzoeken of de Syrische regering eerder die dag aanvallen met chemische wapens heeft laten uitvoeren in de omgeving van de hoofdstad Damascus.

Eerder liepen veroordelingen van het optreden van de Syrische regering vast op hardnekkkig verzet van Rusland en China. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van het bewind in Damascus.

Minister Frans Timmermans is bijzonder teleurgesteld over de houding van de raad, in naam het machtigste orgaan van de volkerenorganisatie.

Timmermans noemde het “onbegrijpelijk en onbestaanbaar” dat er geen onderzoek komt naar de aanval, die volgens een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger, Fahad Almasri, aan zeker 1700 mensen het leven heeft gekost.

Timmermans herinnerde eraan dat heel veel landen hebben gezegd dat de inzet van massavernietigingswapens een rode lijn was, met grote consequenties. “Mocht er gifgas zijn gebruikt, dan is dat een zeer ernstige oorlogsmisdaad en dan moet de internationale gemeenschap de verantwoordelijkheid nemen”, zei Timmermans. Hij gaf China en Rusland de schuld van de onmacht van de raad.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zei dat met kracht moet worden ingegrepen, als inderdaad chemische wapens zijn ingezet. Hij ging er verder niet op in.

Frankrijk en Groot-Brittannië zijn in het Westen altijd de grootste voorstanders geweest van een militair antwoord van het buitenland op het optreden van de Syrische regering.

Zij kunnen echter weinig uitrichten zonder steun van de Verenigde Staten en die tonen weinig animo militair in te grijpen, hoewel president Barack Obama heeft gezegd dat er een rode lijn wordt overschreden, als er chemische wapens in de burgeroorlog worden gebruikt.

Almasri zei in Parijs dat hij het aantal van 1700 doden baseert op mededelingen van medestanders in Damascus.

Ook hebben volgens hem zeker 6000 mensen problemen met de ademhaling. De Syrische oppositieleider George Sabra zei dat er ongeveer 1300 mensen zijn omgekomen.

De Israëlische geheime dienst gaat ervan uit dat de berichten over de aanvallen met chemische wapens kloppen, zei minister Juval Steinitz van Strategische Zaken.

Hij noemde Assads regime “bijzonder gruwelijk”.

Anp