Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Is de scheiding van Diederik Samsom nieuws?

23-08-2013 10:37

Beste Chris,

Deze week kwam in het nieuws dat Diederik Samsom gaat scheiden. Er was behoorlijk wat aandacht voor die scheiding. Hij had bij de laatste verkiezingen een spotje gemaakt waarin hij als een familieman werd neergezet. Dat beeld klopt dus niet helemaal want ze zijn uit elkaar. Toch vraag ik me af of dit mij als burger wat aangaat. Eigenlijk interesseert het me niets, dat huwelijk van Samsom. Waarom houden we ons hier eigenlijk mee bezig? Waarom is dit nieuws?

Scheiding

 

Beste scheiding,

Het huwelijk van Diederik Samsom gaat u en mij niets aan en juist daarom is het nieuws. We weten niets over Samsom’s privéleven en eigenlijk is dat maar goed ook. Misschien dat ik iets meer van hem zou weten als ik de roddelbladen vaker zou lezen. Mijn kennis schiet daarom simpelweg tekort. Toch denk ik dat Samsom’s scheiding zelfs voor trouwe Privé-lezers nieuws is. Ook de roddelbladen volgen niet alle politici wekelijks op de voet.

Al die aandacht voor Samsom is tegelijk voorspelbaar: het is komkommertijd. Dat betekent dat er weinig nieuws is en dus dat opvallende gebeurtenissen sneller prominent in de media komen. Waarschijnlijk was de scheiding van Samsom ook buiten de zomerperiode nieuws geweest, maar er was ongetwijfeld ook minder aandacht voor geweest dan nu. Samsom kondigt zijn scheiding dus op een verkeerd moment aan. Hij kan dat beter doen op het moment dat er net een ramp is gebeurd. Dan zou iedereen zijn scheiding negeren.

Familieman

Samsom maakte vorig jaar inderdaad een spotje over zijn gezin en zijn gehandicapte dochter. Er was kritiek op dat spotje. De critici van toen zeggen nu dat Samsom niet eerlijk was in dat spotje of dat dat spotje achteraf ongeloofwaardig was. Critici vergeten dat spotjes bij verkiezingen altijd in scene zijn gezet. Er is dus niets spontaans of authentieks aan de beelden van Samsom met zijn vrouw. Dat was vorig jaar al zo. Samsom vertelde destijds iets oppervlakkigs over werken aan de toekomst van de kinderen in Nederland. Die mening zal hij niet hebben bijgesteld.

De aandacht voor het privéleven van Samsom kunnen we simpelweg verklaren door de rol die politici in de mediacratie hebben: zij zijn personen waarover burgers kunnen praten en die verhalen aanleveren waarmee we ons kunnen identificeren. Een scheiding is een verhaal waar veel mensen in hun dagelijks leven mee te maken hebben en waar dus veel over gepraat wordt. Een ideaal onderwerp voor de media dus, net als politici die affaires hebben en politici over wie geroddeld wordt dat ze homo zijn. Er is een troost: het waait allemaal wel weer over.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks bij ThePostOnline.nl een vraag over politiek. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected] en u krijgt antwoord. Beeld: still uit campagnespot PvdA