Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PvdA en VVD blijven op groot verlies

25-08-2013 11:00

Deze week zijn er ten opzichte van de vorige keer geen verschuivingen. Coalitiepartijen VVD en PvdA blijven op fors verlies staan, terwijl er forse winst is voor PVV, SP, D66 en 50PLUS. De vraag is of als bekend wordt wat de bezuinigingen worden voor volgend jaar PvdA en VVD nog verder zakken of dat op dit moment deze partijen inmiddels in de buurt staan van hun absolute minimum.

peiling-24-augustus

Strucureel probleem voor PvdA en VVD

Dat PvdA en VVD al zo’n tijd op groot verlies staan wijst op een meer structureel electoraal probleem voor deze twee partijen. De onderstaande tabel laat dat goed zien:

detail-24-augustus

Kiezers die sinds de verkiezingen van 2012 de VVD trouw zijn gebleven zijn veel optimistischer over hun financiële situatie in de toekomst dan de kiezers die inmiddels afscheid hebben genomen van de VVD (68 procent tegen 35 procent)

Bij de PvdA zijn die verschillen nog groter (62 procent tegen 20 procent).
De kiezers die inmiddels afscheid hebben genomen van VVD en PvdA vinden in overgrote mate dat de slechte economische ontwikkelingen vooral door de aanpak van de regering komen (weggelopen VVD-kiezers vinden dat voor 79 procent en weggelopen PvdA-kiezers vinden dat voor 87 procent). Als men nog wel aangeeft VVD of PvdA te stemmen dan zijn die percentages aanzienlijk lager (resp. 24 procent bij de VVD en 39 procent bij de PvdA).

Electorale problemen zolang kiezer somber blijft over financiën

Hieruit is goed op te maken dat zolang de weggelopen VVD- en PvdA-kiezers niet aanzienlijk optimistischer worden over hun eigen financiële situatie de slechte electorale scores van deze twee partijen zullen voortduren.
 
Het onderzoek van vandaag (pdf) laat ook zien dat maar 16 procent van de kiezers eens is met extra bezuinigingen van 6 miljard euro. En dat minder dan een kwart denk en hoopt dat de Eerste Kamer de plannen van de regering zullen aannemen.

Titelfoto: De vakbond Abvakabo FNV vraagt op het Plein met een ludieke actie aandacht voor ideeen van werknemers om de kabinetsbegroting op een verantwoorde manier op orde te krijgen. (ANP/ Jerry Lampen)