Portemonnee

Oprichter Alpe d’HuZes: ‘Ik was een beetje dom’

26-08-2013 08:44

“Onhandig” en “een beetje dom”. Zo noemt de oprichter van Alpe d’HuZes Coen van Veenendaal het dat hij 160.000 euro heeft gedeclareerd voor zijn werk. “Ik had beter moeten weten”, aldus de bedenker van de sponsorfietstocht tegen kanker in de Volkskrant maandag.

Hij reageert daarmee op de ophef die is ontstaan over zijn declaratiegedrag. NRC Handelsblad meldde vrijdag dat Van Veenendaal ruim anderhalve ton heeft opgestreken aan ‘management fees’. Dat staat haaks op het ‘antistrijkstokbeleid’ dat Alpe d’HuZes wil uitdragen.

Van Veenendaal zegt dat hij “een onwaarschijnlijke hoeveelheid aan uren” in de actie heeft gestoken. Daardoor had hij geen tijd voor zijn eigen trainings- en adviesbedrijf.

Toen hij in 2010 uit het bestuur van Alpe d’HuZes stapte, richtte hij stichting Inspire2Live op. Deze stichting houdt zich bezig met fondsenwerving voor kankeronderzoek.

Als bestuurslid van Inspire2Live verdiende Van Veenendaal in twee jaar tijd 290.176 euro.

Het geld voor Inspire2Live was onder andere afkomstig van KWF en Alpe d’Huzes.

Alpe d’HuZes zou ermee hebben ingestemd dat hij zijn uren declareerde.

Dat hij nu op zijn lazer krijgt vindt hij vooral rot voor zijn vrouw en kinderen. Maar erger vindt hij het voor al die mensen die zich nu belazerd voelen.

Volgens de oprichter zijn de betalingen in 2012 gestopt en werkt hij nu al 1,5 jaar voor de stichting zonder dat hij daarvoor wordt betaald.

Alpe d’HuZes haalde in de loop der jaren ruim 100 miljoen euro op. Dit bedrag moet worden besteed aan kankeronderzoek.

WF Kankerbestrijding gaat speciale instructies geven aan alle 100.000 vrijwilligers die volgende week tijdens de jaarlijkse collecteweek huis aan huis geld ophalen. Dit vanwege de ontstane commotie rondom sponsoractie Alpe d’HuZes, schrijft De Telegraaf.

Een KWF-woordvoerder: “Gelet op alle negatieve reacties verwachten wij dat onze collectanten het nodige over zich heen zullen krijgen. Wij willen voorkomen dat de collectebussen leeg blijven. Vandaar dat wij onze vrijwilligers duidelijke aanwijzingen gaan geven hoe ze met alle kritiek aan de voordeur moeten omgaan.”

Anp/TPO