Business

Ketchup-diplomatie in Syrië

27-08-2013 17:11

John Kerry trouwde met de 5 jaar oudere Teresa Heinz, telg uit de puissant rijke Heinz-dynastie. We mogen Kerry met een gerust hart een mannellijke gold-digger noemen. De twee zijn in gemeenschap van goederen getrouwd, en dus is het belang van de ketchupboeren van Heinz het belang van John Kerry.

Geen oliebelangen, maar ketchupbelangen

John Kerry en zijn vrouw dineerden naar verluidt in 2009 nog met Assad en zijn vrouw, toen Obama net in office was en er nog werd gedacht dat ze er samen wel uit konden komen.

We redeneren graag vanuit oliebelangen van de Verenigde Staten aan de vooravond van een inval in het Midden-Oosten. Maar Shell en Total zijn al vertrokken onder druk van de Europese Unie, en de olie-opbrengsten uit Irak gaan voor het overgrote deel naar Scandinavië. Veel belangrijker is de vraag hoe zit het met de Ketchup-belangen van Amerika in Syrië, de Ketchup-belangen van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken.

Vragen aan Heinz

Ik besloot het aan Heinz zelf te vragen. In eerste instantie aan de Nederlandse persvoorlichting. Ik kon wel vinden dat Heinz actief is in het midden-oosten, en daar zelfs aanmerkerlijke groei doormaakt, maar er worden geen landen bij naam genoemd.

Wat zijn de belangen van Heinz in Syrië?

“Deze vraag valt niet echt onder ons departement, je kunt het best Michael Mullen e-mailen.” Michael Mullen heeft de indrukwekkende titel: Senior Vice President of Corporate & Government Affairs at HJ Heinz. Ik stel hem per e-mail de volgende vragen:

1. Heeft Heinz op dit moment fabrieken, vestigingen of werknemers in Syrië?

2. Verkoopt Heinz producten in Syrië op dit moment?

3. Zo niet, verkocht Heinz vroeger wel producten in Syrië?

Het antwoord van Michael Mullen is kort, maar krachtig:

Michael Mullen

Op mijn andere vragen krijg ik geen antwoord, ook niet nadat ik ze opnieuw stel. Heinz wil de vingers niet branden aan een Syrië-boycot, en zwijgt.

Maar als we het antwoord dat Michael Mullen wél geeft klopt, dan zal John Kerry niet dwars gaan liggen bij Obama’s beslissing tot ingrijpen. Of heeft hij tijdens zijn diner met Assad onderhands tóch een fikse Ketchup-deal afgesloten?