Bladen

Omvallend glaswerk werd Humberto bijna fataal

27-08-2013 09:47

De eerste editie van een nieuwe talkshow kun je thuis bekijken, maar dan zie je wat iedereen ziet. ThePostOnline bekeek de eerste aflevering van RTL Late Night vanuit de coulissen en ontdekte tien zaken die u niet zag op televisie.

1.Humberto Tan heeft nog een talent. De presentator beschikt over een waanzinnige muzieksmaak. Tijdens de opwarmmomenten voor de show liet hij in het restaurantdeel van het Amsterdamse Americain Hotel, waar RTL Late Night wordt opgenomen, zijn playlist instarten. DJ Hummie kan met recht de opvolger worden genoemd van Ferry “Soulshow” Maat. We hoorden Bruno Mars’ Treasure, I Gotta Feeling van Black Eyed Peas, Everybody Dance Now van C&C Music (Tan draaide in de coulissen zelfs even met de heupen), Michael Jacksons’s Wanna Be Startin Something en een funky intro van Luther Vandross’ Never too Much. ‘Marcus Miller op de bas’, knipoogde de sfeermaker naar meebewegende gasten. Luther Vandross stampende funknummer bleek de inspiratiebron voor de swingende tune van het programma. Tipje aan de cultuurredactie: nodig snel Ajax-oefenmeester Frank de Boer uit. Die wordt ook week van Luther. Dat is de feelgoodtv waar we behoefte aan hebben om half elf.

2. Humberto heeft een tegendraadse mening. In de zaak Marvin Gaye vs. Robin Thicke staat Tan aan de kant van Thicke. De kwestie is deze: Ticke’s ‘Blurred Lines’ zou ontleend zijn aan Marvin Gaye’s  Got To Give It Up’. De familie Gaye eist miljoenen. Tan, de jurist, schudt van nee. ‘Het lijkt er deels op, maar Blurred Lines is een oorspronkelijk werk.’ (Was een leuke kwestie geweest, maar haalde de uitzending niet).

3. Humberto doet nog geen David Letterman loopje, maar misschien ooit wel. RTl Late Night wordt opgenomen aan het Amsterdamse Leidseplein. Terwijl op straat de tram voorbij rinkelde, startte de show in. Had de anchor niet net als zijn Amerikaanse talkshow-collega in een drafje vanaf het plein naar binnen kunnen rennen? Ellen Meijerse, RTL-programmadirecteur: ‘Eerst maar even vanuit de studio alles goed doen.’

4. Humberto drinkt zoals aangekondigd geen drank na de uitzending, maar cola (zie foto). In bijzijn van zijn vrouw en zijn dochter, die nog probeerde haar ouders naar de nabijgelegen Burger King te lokken voor een after-dinner hapje. (Gebeurde niet!).

5. De floormanager was een tikje vals tegen Luuk Ikink, Humberto’s nieuwsduider die maandagavond werd ontmaagd op televisie. Tijdens de repetitie vroeg de vloerbaas aan het nieuwe gezicht. ‘Zeg hoe is het met je vrouw?’ (Niet op ingaan, Luuk!)

6. Nieuwsduider Luuk Ikink kreeg na afloop een high five van buddy Hummie. Ikink plaatste een goede grap over Tiger Woods. De golfer kreeg op de baan last van zijn rug, maar dat kon ook komen, aldus Ikink, ‘omdat hij rare bewegingen had gemaakt.’ Humberto vond deze tongue in cheek verwijzing naar ‘s mans buitenechtelijke activiteiten ‘flauw’, maar moest er na de uitzending best om grijnzen. ‘Hé, we moeten een beetje tegen elkaar in gaan…’, sprak hij af.

7. Aanwezige Harry Mulisch fans in de zaal keken de hele tijd naar een plek achter de bar. Zou de telefoon nog gaan voor de heer Tan? (Mensen die ouder zijn veertig snappen deze fascinatie. Anderen moeten deze link maar even lezen).

8. De dienstdoende visagiste beet een keer op haar lip toen ze de kalende schedel van gast Coen van Veenendaal, de geplaagde baas van Alpe d HuZes, zag glimmen. Aan tafel zaten nog meer haarloze mannen, zoals Humberto en John van den Heuvel. Maar bij deze heren geen biljartbalverschijnselen. Van den Heuvel liep na afloop wel rond met een handdoek. Was dat om het zweet van zijn hoofd te dempen na het retorische vuurgevecht met advocaat Nico Meijerink, die hem verweet een ‘riooljournalist’ te zijn? Nee, het was het presentje van de zaak. RTL Late Night fêteert gasten met een witte handdoek.

9. Humberto helpt Americain aan omzet. Het hotel stelt een deel van het restaurant beschikbaar voor de show. RTL en Americain hebben een deal gesloten voor 80 afleveringen. De tv-zender pakt het slim aan. Het publiek kan via de RTL site een arrangement bestellen. Eerst eten bij Americain en daarna uitbuiken bij Late Night. Een ingewijde: ‘Je zag toch dat het hier ‘s avonds behoorlijk leeg was.’

10. Kijken de obers wel een beetje uit met het glaswerk? Humberto en Luuk ontsnapten aan een ramp. Tot twee keer toe stortte er een plateau vol witte wijn op de grond tijdens de uitzending. Zenderbaas Erland Galjaard draaide zich woedend om, waarbij hij de naam Des Heren enkele malen op een wijze aanhief die hier niet voor herhaling vatbaar is. Als u op tv gerinkel hoorde, was dat de Manuel van het Americain. Hij zal vandaag waarschijnlijk niet meer hoeven te komen.

Fotografie: Frank Groeliken