Politiek

Syrië – SP wil Kamer terugroepen van reces

27-08-2013 13:19

Met update – SP-Kamerlid Harry van Bommel wil op korte termijn een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de dreigende oorlog tegen Syrië. Van Bommel: “De oorlogsvoorbereidingen geven voldoende aanleiding om hierover snel het debat te voeren. In Groot-Brittannië wordt overwogen het parlement terug te roepen om over militaire actie te praten. De SP wil weten welke verzoeken aan Nederland zijn gedaan en wat het standpunt van de regering is.”

Wat als Turkije aanvalt?

Nederland kan volgens de SP betrokken raken bij acties tegen Syrië omdat op dit moment Patriot-raketten in Turkije zijn gestationeerd. Van Bommel wil van Timmermans weten of er al verzoeken gedaan zijn voor verplaatsing van de Patriots en wat de reactie van het kabinet daarop is. Van Bommel: “De afspraak is dat de Patriots terug naar Nederland komen wanneer Turkije offensief gaat deelnemen aan aanvallen op Syrië.”

SP is bang voor escalatie

Vandaag werd bekend dat ook Griekenland is gevraagd om bases ter beschikking te stellen voor de inzet van Amerikaanse vliegtuigen. Gisteren hintte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op acties tegen Syrië. Van Bommel maakt zich grote zorgen over de dreigende acties. “Het conflict in Syrië is razend ingewikkeld. Militaire acties kunnen leiden tot verdere escalatie van het conflict en tot uitbreiding van het conflict naar de buurlanden van Syrië. Daarmee is niemand gediend, zeker niet de burgerbevolking van Syrië.”

RTL Nieuws inventariseerde wat de Tweede Kamer denkt over ingrijpen.

UPDATE 13.54 – Het Britse Lagerhuis komt terug van reces om te spreken over de ontwikkelingen in Syrië.