Politiek

Verandert het CDA mee met onze maatschappij?

27-08-2013 15:28

Ik ben zoekende. Zoekende waar het CDA voor staat. Maar ik zie het CDA zelden; ik hoor haar vertegenwoordigers nauwelijks. De partij lijkt uit het centrum van de politiek verdwenen te zijn.

Oké, onze politici waren de laatste 9 weken met reces; het was rustig in het nieuws en op de sociale media. Maar de publiciteit die dit VVD/PvdA kabinet de voorafgaande maanden wist op te wekken galmt heftig na in mijn hoofd. Daarnaast weet de heer Wilders (PVV) – reces of geen reces – van geen ophouden als het om de verspreiding van zijn standpunten gaat. En zelfs de heer Krol (50PLUS) weet als relatieve nieuweling in de politiek regelmatig op te vallen.

Waar staat het CDA nog voor?
Maar waar is het CDA? Waar is het boegbeeld van deze partij? En daaraan gekoppeld de vraag: waar staat het CDA nog voor? Want wat onderscheidt het CDA nog elementair van de huidige “midden” partijen VVD en PvdA, van “extremere” flankpartijen als PVV en SP of van de stug aan de leer vasthoudende SGP of CU. Is er eigenlijk nog wel plaats voor een partij, gebaseerd op het christelijk geloof?

Ik geloof niet, zoals het CDA het geloof uitdraagt. Het geloof in een hogere macht boven deze aarde is lovenswaardig, maar ik houd het persoonlijk liever bij de eigen verantwoordelijkheid van elk individu op deze aarde. Wel geloof ik onvoorwaardelijk in de meerwaarde van een partij met een levensbeschouwing als grondslag, in plaats van een politieke richting.

Wie in Christus gelooft, behoort al decennia tot een tanende groep in Nederland. De groep aanhangers van de Islam, het Boeddhisme en andere stromingen groeien echter gestaag. Oorzaak zijn immigratie, een culturele achtergrond waarbij grotere gezinnen gewoon zijn en een standvastig geloof tijdens het verblijf in het “vreemde” land.

En zie: Steeds meer gelovigen, maar steeds minder stemmers op het christelijke CDA. Een dilemma.

Een succesvol boegbeeld heeft charisma. Een succesvol partijprogramma kent draagvlak.
Hoe kan het CDA nu dit dilemma oplossen? Hier komen 2 aspecten om de hoek kijken. Zoals bekend, zijn bij elke verkiezing het boegbeeld en het partijprogramma de stemmentrekkers. In die volgorde.

Een succesvol boegbeeld heeft charisma, is goedgebekt, heeft humor, heeft uiteraard een visie en spreekt de taal van meerdere culturen. (Ik spreek hiermee geen oordeel uit over het boegbeeld van de CDA.) Een succesvol partijprogramma kent een breed draagvlak. Het dient naast een politieke of levensbeschouwelijke richting ook een menswaardige, maatschappelijke, economische, financiële en culturele basis te kennen.

Deze gedachtegang volgend, dient het CDA álle gelovigen iets te bieden. Het Joodse geloof, de Islam, het Boeddhisme, het Christendom (en zelfs het Humanisme); allen kennen een sterk geloof in een macht, in sturing, in normen en waarden.

Concreet verschillen de grondslagen van alle stromingen zelfs niet elementair. Je zou kunnen zeggen dat in de uitvoering van het beginsel het verschil zit.

De machtsbasis van het CDA verveelvoudigt in één klap.
Voor de CDA, zelf voortgekomen uit de KVP, CHU en ARP, zou het mogelijk moeten zijn opnieuw stromingen samen te voegen en daarmee herboren te worden als de enige politieke partij met een multi-levensbeschouwelijke basis. Een unieke positie binnen de politiek; net zoals 50 jaar geleden het christelijk geloof een unieke positie binnen de politiek had.

Laten we deze partij – als geste aan het CDA – het LDA noemen: het Levensbeschouwelijk Democratisch Appel. De bovengenoemde geloofsstromingen worden nu binnen één partij gebundeld. De machtsbasis van het nieuwe LDA / het vernieuwde CDA verveelvoudigt in één klap. Het bestaansrecht en de toekomst van het CDA is als LDA voor decennia veiliggesteld.

Tegelijkertijd werkt de partij hiermee verbroedering in de hand, draagt het democratisch gedachtegoed uit en vormt een blok tegen fundamentalisme. Daar waar stromingen elkaar vroeger bestreden is een uniek platform ontstaan en is ruimte binnen een gezamenlijke partij voor discussie, begrip, verbroedering en verlichting. Geloof wordt opnieuw een lichtend voorbeeld voor de wereld.

Is dat niet iets om in te geloven?

Paul Gieltjes vindt u ook op de volgende websites
thesmileofaclown.wordpress.com / thesmileofaclown.blogspot.com