Politiek

WE ZIJN ROND

27-08-2013 13:41

VVD en PvdA hebben een akkoord bereikt over een extra bezuinigingspakket van 6 miljard euro. Dat liet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) weten. Het pakket wordt nu volgens de minister verwerkt in de begroting die op Prinsjesdag, dinsdag 17 september, wordt gepresenteerd. Details over het pakket wilde Dijsselbloem niet geven.

Wat krijgen we…

Eerder dinsdag wist de Telegraaf al een tipje van de sluier op te lichten over de plannen van het Kabinet. De coalitie heeft volgens de krant besloten dat alle Nederlanders een ton belastingvrij mogen schenken. Dat geld moet gestoken worden in de eigen woning van de ontvanger. Zo kan de hypotheekschuld verlaagd worden of kan het geld gebruikt worden voor investeringen of renovatie van het huis. Hiermee hoopt de coalitie vermogens los te weken en in de economie te laten vloeien. De maatregel moet ook de hoge woningschuld in ons land wat terugdringen.

…en wat raken we kwijt?

Het kabinet zet verder het mes in toeslagen. Een rapport van de commissie Van Dijkhuizen vormt daarvoor de leidraad. Die adviseert de toeslagen gericht op inkomensondersteuning te stroomlijnen en te vereenvoudigen door invoering van een huishoudentoeslag, in plaats verschillende toeslagen als huurtoeslag en zorgtoeslag. Daarmee wordt het aantal rechthebbenden op een toeslag teruggebracht, zo is de verwachting.